Miksi sitruuna kelluu ja lime uppoaa?
Fysiikka - Fysiikan ilmiöt

Miksi sitruuna kelluu ja lime uppoaa?

Hedelmän tiheys ratkaisee, kelluuko se vai painuuko se pohjaan.

Sitruunanviipale kelluu veden pinnalla, mutta limesiivu painuu pohjalle. Myös appelsiini ja viinirypäle uppoavat, mutta omena kelluu.

Se, kelluuko vai uppoaako jokin hedelmä, riippuu hedelmän tiheydestä.

Veden tiheys on yksi gramma kuutiosenttimetriä kohti. Limen tiheys on suurempi, noin 1,1 grammaa kuutiosenttimetriä kohti. Siksi se painuu pinnan alle.

Näin hedelmän tiheys mitataan

Hedelmän tiheyden voi selvittää kokeellisesti täyttämällä astian reunoja myöten vedellä ja painamalla hedelmän pinnan alle.

Laidan yli valuneen veden tilavuus kertoo hedelmän tilavuuden.

Kun hedelmän paino jaetaan yli valuneen veden tilavuudella, saadaan hedelmän tiheys tilavuusyksikköä, kuten kuutiosenttimetriä, kohti.

Pullon tiheys

Tiheys ei määrää vain hedelmän kelluvuutta. Se vaikuttaa myös vesipullojen muotoon, kun ne laitetaan jääkaappiin.

Lue tästä, miten:

Lue myös:

Fysiikan ilmiöt

Alkoholijuomien jäätyminen

1 minuuttia
Fysiikan ilmiöt

Salamavalon punaamat silmät

0 minuuttia
Kuumasta vedestä saa nopsemmin jääkuutioita
Fysiikan ilmiöt

Miksi lämmin vesi jäätyy nopeammin?

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!