Miten voileipiä heitetään tehokkaimmin?

Olen heitellyt voileipiä veteen useasti, mutta mikä saa kiven kimpoamaan veden pinnasta ja miten pomppuja tulee mahdollisimman monta?

© Shutterstock

Kun kivi kimpoaa veden pinnasta, selitys löytyy Newtonin kolmannesta laista, voiman ja vastavoiman laista.

Kun kivi osuu veteen, vesi siirtää energian takaisin kiveen, joka pomppaa uudelleen ilmaan.

Siihen, kuinka monta pomppua kivi tekee, ennen kuin se uppoaa, vaikuttavat monet tekijät.

Ranskalaistutkija Lydéric Bocquet Lyonin yliopistosta on laatinut yhtälöitä kiven säteestä, nopeudesta ja pyörimisliikkeestä sekä kitkasta ja painovoimasta.

Bocquet on saanut selville, että kiven pitää osua veteen pienessä kulmassa,10 –20 astetta, sillä silloin se menettää vain vähän liike-energiaansa. Pyörimisliike on myös tärkeä, sillä se pitää kiven vakaassa liu’ussa veden pinnassa ja estää sitä kallistumasta frisbeen tavoin. Ihanteellinen pyörimisnopeus taas on noin 14 kierrosta sekunnissa.

Tärkeitä seikkoja ovat myös kiven muoto ja koko. Kiven pitää olla litteä, soikea ja noin kämmenen kokoinen, jotta se painaa riittävästi.

Lisäksi ranskalaisprofessori on sitä mieltä, että tulos paranee entisestään, jos kivessä on veden vastusta pienentäviä koloja.

Voimasssa oleva leivänheittoennätys on 88 pomppua. Ennätyksen heitti Guinessin ennätystenkirjan mukaan yhdysvaltalainen Kurt Steiner, jonka lempinimi on "Mountain Man".