AKG/Scanpix
Newton painovoima

Putosiko omena todella Newtonin päähän?

Onko totta, että Isaac Newton keksi painovoiman, kun omena putosi hänen päähänsä?

Tarinassa omenan osumisesta Newtonin päähän ei ole totta nimeksikään, mutta jutussa piilee totuuden siemen. Useiden lähteiden mukaan Newton nimittäin sai inspiraation ryhtyä tutkimaan painovoimaa, kun hän näki omenan putoavan puusta.

Tärkein lähde on Newtonin hyvin tunteneen William Stukeleyn käsin kirjoittama elämäkertateos Memoirs of Sir Isaac Newton’s Life. Siinä mainitaan vuonna 1726 käyty keskustelu, jossa legendaarinen tutkija kertoi omenan vaikuttaneen painovoimaa koskeviin pohdintoihinsa.

Ruttoepidemia ajoi Newtonin puun alle

Newtonista ja omenasta kertova tarina on peräisin vuodelta 1666, jolloin rutto riehui Englannissa. Newton palasi silloin Woolsthorpen kartanoon, joka oli hänen syntymäpaikkansa. Kun hän istuskeli siellä omenapuun varjossa, puusta putosi omena. Newtonia alkoi askarruttaa, miksi omenat putoavat aina suoraan maahan eivätkä esimerkiksi lennähdä sivuun.

Newton Principia

Painovoima kuvattiin ensimmäisen kerran Newtonin teoksessa Principia, joka koostui kolmesta kirjasta. Niistä ensimmäinen julkaistiin vuonna 1687. Teos sisälsi myös Newtonin lait.

© Andrew Dunn

Newton laati teorian, jonka mukaan omenan putoamaan saava voima ei vaikuta ainoastaan maapallolla vaan todennäköisesti samainen voima pitää myös Kuun Maata kiertävällä radallaan. Siten Newton oli alkanut määrittää painovoimaa. Lopullisen muotoilun hän esitti teoksessaan Principia.

Alkuperäinen Newtonin omenapuu kaatui myrskyssä 1800-luvun alussa. Nykyään Cambridgessä on mahdollista nähdä istutettu puu, jota pidetään omenan pudottaneen puun jälkeläisenä.