Plasma hallitsee universumia
Itse asiassa yli 99 prosenttia näkyvästä kaikkeudesta – loistavat tähdet ja galaksien väliset vetypilvet – on plasmaa.
Vetypilvet ovat harvoja, mutta plasma voi olla tiheää, vaikka on niin kuumaa, että atomit riistäytyvät irti toisistaan. Tällainen tila vallitsee Auringon kaltaisten tähtien plasmasta koostuvassa sisuksessa.
Auringon ytimessä, jonka lämpötila on 15 miljoonaa astetta, paine on 250 miljardia niin suuri kuin maanpinnalla. Puristus painaa vetyplasman niin tiukasti kokoon, että vety-ytimien sisäinen sähköinen hyljintä kumoutuu ja ne sulautuvat yhteen heliumiksi. Silloin syntyy energiaa, joka saa Auringon loistamaan saavaa energiaa.
Maan kaltaiset kiviplaneetat, jotka kiertävät keskustähteä elinkelpoisella vyöhykkeellä ja joiden pinnalla voi siksi esiintyä nestemäistä vettä, ovat todellisuudessa melkoisia harvinaisuuksia, sillä maailmankaikkeudessa hallitsee plasma.
Auringon plasma voi pimentää Maan
Maasta käsin on mahdollista havaita plasmaa Auringon yli miljoonan asteen lämpöisessä ulommassa kaasukehässä eli koronassa. Siitä lähtee jatkuva plasmavirta protoneina ja elektroneina, ja se aiheuttaa Maan yläilmakehään osuessaan revontulia etenkin kummallakin napa-alueella.
Auringon pysyvään ohjelmistoon kuuluvat myös soihtuina tunnetut koronan massapurkaukset, joissa avaruuteen ryöpsähtää valtava plasmapallo. Se on miljardeja tonneja kuumaa plasmaa sisältävä pommi, joka voi suuntautua suoraan Maahan.
Pahimmassa tapauksessa kupla kulkee Maan magneettikentän halki ja sähköisesti varautuneita hiukkasia työntyy runsaasti syvälle Maan ilmakehään.
Siitä seuraava geomagneettinen myrsky saattaa aiheuttaa nykyajan huipputekniikkaan nojautuvissa yhteiskunnissa sähkönjakelun ja kansainvälisten viestintäyhteyksien pettämisen.
Plasmassa piilee ehtymätön energianlähde
Tieteen ja tekniikan aloilla hyödynnetään jo plasman erikoisominaisuuksia esimerkiksi loisteputkissa ja plasmanäytöissä, mutta vasta viime aikoina on alettu ymmärtää ja kesyttää plasman valtavaa energiapotentiaalia.
Plasma voi korvata suihkukoneiden lentopetrolin uskovat kiinalaistutkijat, jotka ovat kehittäneet oman plasmamoottorin. Sen toiminta perustuu mikroaaltoihin, jotka muuttavat ilmaa plasmaksi.
Plasman läpi puhalletaan paineilmaa, jotta plasma laajentuessaan työntyy voimakkaasti ulos putkesta. Plasmamoottoreille kaavaillaan myös tärkeää osaa Aurinkokunnan valloituksessa.
Plasma on avaruudessa vielä tehokkaampi työntövoiman lähde, koska siellä ei tarvitse ylittää ilmanvastusta eikä painovoimaa niin kuin maassa ja ilmassa.
Suurimmat näkymät tarjoaa fuusioenergia, sillä jos turbulentti olomuoto opitaan hallitsemaan tarpeeksi hyvin, plasmasta saattaa tulla ihmiskunnalle käytännössä ehtymätön energianlähde.
Eri puolilla maailmaa suunnittellaan fuusioreaktoreita, joissa 100–200 miljoonan asteen lämpötilassa muodostuu fuusioreaktioita aikaansaavaa vetyplasmaa. Fuusiovoimalan pitää vangita 100–200 miljoonan asteen lämpötilassa oleva plasma magneettihäkkiin, jotta atomit voivat sulautua yhteen ja vapauttaa energiaa.
Plasmaa yritetään kesyttää kolmella eri ratkaisulla: tokamakilla, pallotokamakilla ja stellaattorilla.
Maailman suurin tokamak, ITER, otetaan suunnitelmien mukaan käyttöön Ranskassa vuonna 2025, pallotokamak taas on tarkoitus saada fuusiovoimalakäyttöön viimeistään 2040-luvun alussa. Stellaattori on musta hevonen, sillä sen rakentaminen on kahteen muuhun reaktorityyppiin verrattuna vaativaa ja kallista.