Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysiikka - Fysiikan ilmiöt

Palaneella vedyllä tulta päin

Vedyn ja hapen kaasuseos voi syttyä räjähdysmäisesti. Miksi vesi, jossa on myös vetyä ja happea, ei pala vaan päinvastoin sopii tulen sammuttamiseen?

Palamisella tarkoitetaan kemiallista reaktiota, jossa aine reagoi hapen kanssa ja syntyy lämpöä. Aineen palaessa muodostuu oksideja. Vedyn palamistuote on vesi, H2O. Koska vesi on palamisen lopputulos, se ei voi enää syttyä. Voidaan sanoa, että veden sisältämä vety on ikään kuin poltettu loppuun. Usein palamiseen liittyy valoilmiö, liekki. Tällöin palavan aineen lämpötila on ylittänyt syttymispisteen ja palamisreaktio on nopea. Syttyminen ja palaminen edellyttävät aina kolmea asiaa: palavan aineen lisäksi happea ja riittävän korkean lämpötilan. Kun yksikin näistä kolmesta tekijästä puuttuu, aine ei syty tai tuli sammuu. Veden käyttö sammuttamiseen perustuu siihen, että se jäähdyttää tehokkaasti. Parhaiten vesi sammuttaa silloin, kun se ruiskutetaan hienojakoisena suihkuna palavaan aineeseen. Vesi ei sovi kaikenlaisten palojen sammuttamiseen. Koska vesi johtaa sähköä, palavat sähkölaitteet pitää sammuttaa tukahduttamalla tai jauhesammuttimella. Myöskään palavia nesteitä ja rasvoja ei saa sammuttaa vedellä, sillä vesi vain levittää paloa.

Lue myös:

Fysiikan ilmiöt

Liekki on palavaa kaasua

1 minuuttia
Candlelight
Fysiikan ilmiöt

Miksi kynttilän sydän palaa hitaasti?

0 minuuttia
Fysiikan ilmiöt

Miksi palavaa rasvaa ei saa sammumaan vedellä?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota