Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Fysiikka - Fysiikan ilmiöt

Angelina Jolie astuu painavammin kuin norsu

Painetta syntyy, kun jokin puristaa jotakin painollaan. Paineen suuruus riippuu muun muassa siitä, miten laajalle alueelle kappaleen paino kohdistuu. Siksi Angelina Jolien stilettikorko aiheuttaa alustaansa enemmän painetta kuin norsun jalka.

Sekä Angelina Jolie että norsu astuvat maahan tietyllä voimalla (F) ja vaikuttavat alustaansa tietyn kokoisella alueella (A). Jos tunnetaan F ja A, voidaan laskea niin stilettikoron kuin norsun jalankin aiheuttama paine.

Paine käytännössä: Angelina Jolien stilettikorko vastaan norsun jalka

Yllä olevaa yhtälöä voidaan soveltaa esimerkiksi Angelina Jolien stilettikorkoon ja norsun jalkaan. Lasketaan ensin urosnorsun osuus:

Norsu painaa viisi tonnia. Siten se painaa jalkansa maahan valtavalla 49 050 newtonin voimalla. Kun se jaetaan norsun jalan 250 cm2:n pinta-alalla, paineeksi saadaan 1 962 000 pascalia.

Ja sitten Angelina Jolien osuus:

Oletetaan Angelina Jolien painavan noin 60 kg. Siten hän astuu stilettikorollaan maahan 589 newtonin voimalla. Kun se jaetaan koron 1 cm2:n pinta-alalla, paineeksi saadaan 5 890 000 pascalia.

Vaikka voima, jolla Angelina Jolie painaa jalkansa maahan, on huomattavasti pienempi kuin urosnorsun, paine hänen stilettikorkonsa alla on moninkertaisesti suurempi kuin norsun jalan alla, koska Jolien askeleen voima keskittyy hyvin pieneen kohtaan.

Painetta on arkipäivän elämässämme joka puolella: se tuntuu korvissa, kun lennät tai sukellat, ja se ohjaa poutasään ja sateen vaihtelua. Se voi myös tappaa ihmisen räjähdyksen synnyttämän paineaallon muodossa.

Paine on se voima, jolla jokin kappale painaa tiettyä aluetta. Toisin sanoen se on kohtisuoraan johonkin pintaan vaikuttavan voiman ja pinnan alan välinen suhde.

Paineen yksikkö on pascal
Painetta mitataan pascaleina, ja paineen suuruus lasketaan yhtälöstä: P = F/A

P on paine ilmaistuna sen yksikkönä, pascalina. Yksi pascal on paine, jonka yhden newtonin voima aiheuttaa yhden neliömetrin alalle.

F on voima, joka tietyllä kappaleella on. Voiman yksikkö on newton, ja se saadaan kertomalla kappaleen paino (kg) sen kiihtyvyydellä (m/s2) – silloinkin, kun kappale on paikallaan, siihen vaikuttaa maapallon painovoimakiihtyvyys.

A on se pinta-ala neliömetreinä, johon kappale vaikuttaa voimallaan.

Lue myös:

Fysiikan ilmiöt

RUUTIA & KEMIAA: Näin teet norsun hammastahnaa

2 minuuttia
Fysiikan ilmiöt

Mitä ihmiselle tapahtuu tyhjiössä?

0 minuuttia
Fysiikan ilmiöt

Kivääri keskiajan keksintö

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota