Neljä sateenkaarityyppiä

Sateenkaaria on erilaisia. Tässä on tietoa neljästä eri sateenkaarityypistä.

Extra bows in rainbow

Tiedon maailma -kirjasarjasta: Sateenkaaretyhdistetään tavallisesti auringonpaisteeseen ja sadekuuroihin, mutta ilmiön voi havaita kaikkialla missä on vesipisaroita ja valoa. Sateenkaari näyttää erilaiselta pisaroiden koon, valolähteen ja katsojan sijainnin mukaan, mutta se syntyy aina samalla periaatteella.

Interferenssikaaret

Joskus sateenkaaren sisäpuolella näkyy muita kaaria, jotka muodostuvat eri tavalla kuin varsinainen sateenkaari. Nämä kaaret syntyvät, kun sateenkaaren valonsäteet interferoivat keskenään eli vahvistavat ja heikentävät toisiaan. Ne ovat havaittavissa vain silloin, kun kaikki pisarat ovat miltei samankokoisia.

Moonbow

Kuun kaari

Sateenkaaria muodostuu yleensä auringonvalossa, mutta niitä voi havaita myös voimakkaassa kuunvalossa, kuten täysikuun aikaan. Värit ovat tosin himmeämpiä ja erottuvat tuskin lainkaan, koska värinäkö on heikompi pimeässä. Siksi kuun kaari hohtaa usein valkoisena.

Fog bow

Sumusateenkaari

Sumu koostuu vesipisaroista, jotka ovat niin pieniä, että yksittäiset värit leviävät ja sekoittuvat toisiinsa, niin että niistä syntyy leveä, valkoisena hohtava kaari, jollaista ei aina mielletä sateenkaareksi.

Rainbow at waterfall

Vesiputousten sateenkaaret

Vesiputouksen kuohuista muodostuu usein sateenkaaria. Suoraan vesiputouksen yläpuolelta tarkasteltuna sateenkaari näkyy toisinaan kokonaisena 360 asteen kehänä.