Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Road salt

Miten suola sulattaa jäätä tien pinnasta?

Jäiset tiet aiheuttavat paljon vaaratilanteita. Jäätä voidaan poistaa tutulla kemiallisella yhdisteellä. Lue tästä, miten suola saa jään sulamaan.

Suola alentaa veden jäätymispistettä, koska se haittaa vesimolekyylien välisiä sidoksia ja siten jääkiteiden syntymistä.

Yleisimmin teiden suolaukseen käytetty suola on ruokasuolaa, joka koostuu natriumista ja kloorista. Kun suola joutuu tekemisiin veden tai jään kanssa, se liukenee ja siitä vapautuu positiivisia natriumioneja ja negatiivisia kloori-ioneja.

Sekoittuessaan vesimolekyylien joukkoon ionit estävät näitä pääsemästä kyllin lähelle toisiaan, jotta niistä syntyisi jääkiteitä, vaikka lämpötila on pakkasen puolella.

Suola häiritsee jään ja veden tasapainoa

Jäätymispisteessä olevassa vedessä vallitsee tasapaino jään ja sulan veden välillä. Kun vesimolekyylit pääsevät kosketuksiin jään kanssa, ne jäävät kiinni jäähän ja jääkiteet kasvavat.

Samalla jääkiteistä irtoaa koko ajan vesimolekyylejä. Kun veteen lisätään suolaa, natrium- ja kloori-ionit estävät uusia vesimolekyylejä tarttumasta jäähän.

Samalla kuitenkin jääkiteistä irtoaa vesimolekyylejä entiseen tahtiin. Jääkiteet siis menettävät enemmän vettä kuin saavat, joten jää sulaa.

Suolausta käytetään lähinnä silloin, kun lämpötila on –4 astetta tai sen yläpuolella. Sitä kovemmilla pakkasilla siitä ei ole apua.

Lue myös:

Isterninger flyder, fordi is er lettere end flydende vand.
Fysiikan ilmiöt

Tästä syystä jääkuutiot kelluvat

2 minuuttia
Fysiikan ilmiöt

Fiksu Tour de France -pyöräilijä toivoo sadetta

2 minuuttia
Fysiikan ilmiöt

RUUTIA & KEMIAA: Näin teet norsun hammastahnaa

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

passowrd_reset.form.email_help
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota