Shutterstock

Miksi tuulilasi menee huuruun?

Kylminä aamuilla auton tuulilasi on sisältä huurussa. Sen pois saaminen on aikamoinen riesa. Mistä huuru syntyy ja miten sitä voi estää?

Syysaamut ovat huurun synnylle oivallista aikaa, kun ilma on kosteaa ja yön jäljiltä lämpötila on alhainen.

Ilman kyky sitoa kosteutta vähenee sitä mukaa kuin lämpötila laskee. Siksi kylmä ilma voi sisältää vähemmän vesihöyryä kuin lämmin.

Auton sisällä ilman kosteus tiivistyy vesipisaroina auton ikkunoiden pinnalle. Ikkunat valikoituvat pisaroiden alustaksi siksi, että ne ovat sisätilan kylmimpiä pintoja.

Lämpö ja tuuletus haihduttavat huurun

Liikenteessä autosta on nähtävä ulos. Siksi auton ikkunat on puhdistettava huurusta.

Jos poliisi huomaa liikenteessä auton, jonka tuulilasi on huurun tai jään peitossa, poliisi voi määrätä puhdistamaan ikkunat ja antaa jopa sakot.

Kolme konstia huurtumista vastaan

Kokonaan huurun syntymistä ikkunoihin ei voida estää, mutta sen määrä voi vähentää.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Poista kosteuden lähteet

Kuljettajan ja matkustajien hengitys tuo auton sisäilmaan kosteutta, mutta hengittämättäkään ei voi olla. Sen sijaan kannattaa poistaa autosta muut kosteuden lähteet, kuten märät matot ja puolityhjät kahvimukit.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Kuivaa sisäilma

Tuuleta auto avaamalla ovet ja takaluukku, kun tulet kotiin. Se poistaa kosteutta auton sisäilmasta. Voit myös panna kojelaudalle kosteudenpoistotyynyn, joka imee kosteutta ilmasta.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Hidasta auton jäähtymistä

Auto jäähtyy yön aikana vähemmän autotallissa tai -katoksessa kuin taivasalla. Saman vaikutuksen saa aikaan myös peittämällä auton ikkunat pressulla tai vaikka pahvilla.

Huurun voi pyyhkiä pois kuivalla liinalla. Kun laitat tuulettimen päälle ja sisätilan lämmittimen täysille siksi aikaa, kun pyyhit ikkunoita, auto on ajokunnossa muutamassa minuutissa.

Tiskiaine pitää huurun poissa

Autotarvikeliikkeissä myydään huurunpoistosuihkeita, mutta kotikonsteinkin selviää.

Kun panee liinaan pari pisaraa astianpesuainetta ja pyyhkii ikkunat sillä, pesuaineesta muodostuu ikkunaan ohut kalvo, joka estää vesipisaroita asettumasta ikkunaan.

Jos ikkunat huurtuvat ajon aikana, kannattaa tarkistaa, että ilmastointilaite ottaa ilmaa ulkoa. Jos ilmastointi voi kierrättää sisäilmaa, kosteus ei vähene.

Huurtuminen voi johtua myös siitä, että auton ilmanottoaukkojen päällä on kosteita lehtiä, lunta ja jäätä, joista tulee sisään kosteutta.

Sisäilman kosteus ei aiheuta vain huurua, vaan seurauksena voi olla myös hometta esimerkiksi istuimiin.