Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kärrynpyörä
Fysiikka - Fysiikan ilmiöt

Miksi pyörät pyörivät elokuvissa takaperin?

Elokuvissa hevosvankkureiden ja autojen pyörät näyttävät pyörivän takaperin. Mistä moinen näköharha johtuu?

Harha perustuu siihen, että aivot eivät pysty käsittämään kuin tietyn määrän näköhavaintoja tai kuvia sekunnissa. Optista harhaa kutsutaan stroboskooppiseksi ilmiöksi tai kärrynpyöräilmiöksi.

Stroboskooppinen ilmiö voi synnyttää optisen harhan sekä luonnonvalossa että stroboskooppisessa valossa. Kyseessä voi olla esimerkiksi tilanne, jossa katsot lentokoneen ikkunasta ja propellit näyttävät pyörivän erittäin hitaasti takaperin. Ilmiön voi havaita sellaisessa liikkeessä, johon liittyy pyörän pinnoja vastaava elementti, kuten helikopterin roottori, auton rengas tai lentokoneen propelli.

Jos kierroksia on 8–12 sekunnissa, liike näyttää pysähtyneeltä ja ”pinnat” lopettavat liikkeensä. Jos taas sekunnissa on 30–35 kierrosta, ”pinnat” sekoittuvat ja näyttävät pyörivän hitaasti takaperin. Ja kun kierroksia on sekunnissa 40–100, ”pinnat” muodostavat yhden tason, joka näyttää muodostuvan paikallaan pysyvistä värisevistä viivoista.

Kamera haastaa aivot

Pyörivän pyörän aiheuttaman optisen harhan huomasivat jo varhaiset elokuvantekijät. Näköharha sai nimen kärrynpyöräilmiö, koska se oli erityisen selvästi havaittavissa kohtauksissa, joissa ajettiin suuripyöräisillä hevosvankkureilla. Virheellisen näköhavainnon taustalla on pyörimisvauhdin ja kameran kuvausnopeuden ero.

Ilmiö näkyy myös elokuvissa, kun juna, jossa on erivärisiä vaunuja, kulkee ohi oikealla nopeudella. Silloin näyttää siltä kuin juna pysyisi paikoillaan ja vaunut välkkyisivät. Katsojan aivot joutuvat itse päättämään, kumpaan suuntaan juna kulkee.

Hidas pyörä pyörii takaperin

Elokuva- tai tv-kamera ottaa 24 tai 25 kuvaa sekunnissa. Jos kuvattava pyörä pyörii yhtä nopeasti, kamera tallentaa pyörän tavallaan samassa asennossa joka kuvaan. Silloin elokuvassa näyttää siltä kuin pyörä olisi pysähdyksissä.

Jos taas pyörä pyörii hitaammin kuin kamera ottaa kuvia, kuviin tallentuu pyörä asennossa, jossa se ei ole vielä tehnyt täyttä kierrosta. Kun tällaisia kuvia katsoo sarjassa, näyttää siltä kuin pyörä pyörisi takaperin. Jotta lännenelokuvan vankkurin pyörät näyttäisivät pyörivän oikeaan suuntaan, niiden täytyy siis pyöriä nopeammin kuin kuvaajan kamera ehtii ottaa kuvia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota