Miksi pasta saa kattilan kiehumaan yli?
Fysiikka - Fysiikan ilmiöt

Miksi pasta saa kattilan kiehumaan yli?

Miksi pastaa on vaikeaa keittää sotkematta liettä?

Pasta sitkistää veden

Kun pastaa keitetään, siitä veteen liukeneva tärkkelys saa aikaan vaahtoa.

Koska tärkkelys myös lisää pintajännitystä, kupliminen vaikeutuu. Tästä syystä vesi ikään kuin sitkistyy.

Erityisesti silloin, kun pastaa keitetään kannen alla, pintaan kertyy paljon vaahtoa. Se nostaa kantta ja alkaa pursua yli laitojen.

Jättikuplia Maan sisällä

Samaan tapaan kuin vaahto voi nostaa pastakattilan kantta, maa-alueet voivat kohota, kun magma kuplii Maan sisällä. Näin ainakin uskovat tutkijat:

Lue myös:

Fireworks
Fysiikan ilmiöt

Miten ilotulitusraketti toimii?

0 minuuttia
Extra bows in rainbow
Fysiikan ilmiöt

Neljä sateenkaarityyppiä

0 minuuttia
Fysiikan ilmiöt

Kotilaboratorio: Tee oma tulivuori

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!