Shutterstock
Mand i ørkenen

Miksi musta vaate kuumenee nopeasti?

Moni harmittelee valintaansa, jos on kuumana kesäpäivänä vahingossa pukeutunut mustaan paitaan. Miten vaatteen väri voi vaikuttaa lämpötilaan?

Tummat pinnat, olipa kyse sitten mustasta neuleesta tai auton istuimen mustasta pintamateriaalista, kuumenevat aurinkoisena päivänä nopeammin kuin valkoiset pinnat.

Selitys piilee albedossa eli heijastuskyvyssä. Albedo kertoo, kuinka monta prosenttia saapuvasta valosta heijastuu tietystä pinnasta.

Valkoisen paidan albedo on korkea, ja paita heijastaa lähes kaiken siihen osuvan valon. Toisaalta musta neule, jonka albedo on alhainen, ei heijasta valoa vaan imee sen itseensä.

Fotonit laittavat atomit liikkeeseen

Vaatteen lämpötilan ratkaisee se, kuinka suuri osa sen atomeista värähtelee. Kun valon fotonit osuvat mustaan pintaan ja imeytyvät siihen, ne luovuttavat energiansa ja laittavat pinnan elektronit liikkeeseen.

Värähtely leviää ympäristön atomeihin, ja materiaali kuumenee. Jos valo taas osuu valkoiseen pintaan, pinta toimii peilinä, joka heijastaa fotonit tiehensä.

Mænd på kameler

Beduiinien mustat vaatteet ovat niin paksuja, että pintaan imeytyvä lämpö ei pääse kehoon asti.

© GODONG/UIG/ALL OVER

Voikin vaikuttaa merkilliseltä, että osa aavikoiden paimentolaisista pukeutuu mustaan. Syynä tähän on se, että erittäin paksut tai löysät vaatteet imevät lämmön mutta eivät päästä sitä iholle asti.