Shutterstock

Magneettikenttä räjäytti tutkijoiden laitteet

Voimakas magneettikenttä kasvoi 120 000 kertaa niin voimakkaaksi kuin jääkaappimagneetti ja murskasi tutkijoiden laitteet alle sekunnin tuhannesosassa.

Japanilaisen Tokion yliopiston tutkijat tuottivat niin voimakkaan magneettikentän, että sen veroista ei ole syntynyt missään valvotuissa laboratorio-olosuhteissa suoritetussa kokeessa.

Tutkimuslaitteet rikkoutuivat räjähtäen magneettikentän voimasta.

Voimakkuus – 1 200 teslaa – ylitti tutkijoiden kaikki odotukset, sillä tavoitteeksi oli asetettu 700 teslaa.

Sähkömagneetti loi ennätyksellisen voimakkaan 1 200 teslan magneettikentän, joka hetkessä tuhosi laitteiston.

© Shojiro Takeyama/Uni. of Tokyo

1 200 teslaa tarkoittaa 50 miljoonaa kertaa niin voimakasta magneettikenttää kuin Suomen leveysasteilla havaittava Maan magneettikenttä, mikä taas vastaa noin 120 000-kertaista jääkaappimagneetin voimakkuutta.

Tutkijat ahtoivat neljä miljoonaa ampeeria sähkömagneettiin

Kokeessa johdettiin neljän miljoonan ampeerin eli salamaniskuun verrattuna monisatakertainen sähkövirta sähkömagneetin sydämeen, joka puristui jatkuvasti kokoon.

Siten magneettikenttä voimistui voimistumistaan pienenevässä tilassa, kunnes se saavutti 1 200 teslaa.

1 200 teslaa on 50 miljoonaa kertaa niin voimakas kuin Maan magneettikenttä meidän leveysasteillamme.

Vain ulkona tehdyissä kokeissa on päästy suurempiin lukuihin. Esimerkiksi venäläiskokeissa sähkömagneetin sydäntä painettiin kokoon räjähdysaineen avulla sillä seurauksella, että magneettikentän voimakkuus kasvoi peräti 2 800 teslaan. Näin ei ole kuitenkaan mahdollista toimia laboratoriossa.

Vaikka japanilaisfyysikoiden luoma magneettikenttä oli olemassa vain alle sekunnin tuhannesosan, aika oli pitempi kuin muissa vastaavissa kokeissa.

Voimakkaita magneettikenttiä käytetään tutkittaessa alkeishiukkasia ja tuotettaessa fuusioenergiaa reaktoreilla, joissa polttoainetta leijutetaan magneettisesti.