Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysiikka - Fysiikan ilmiöt

Laukauksen uhria näyttelevät liioittelevat

Elokuvissa luodit viuhuvat ja osuman saaneet lennähtävät näyttävästi taaksepäin. Vastaako tämä kuva todellisuutta?

Ampumakohtauksia sisältävien elokuvien kliseisiin kuuluvat tilanteet, joissa vartaloon tunkeutuva luoti tönäisee uhrin lennokkaasti taaksepäin. Vaiku-telmaa tehostetaan sillä, että osuman saanut rikkoo kaatuessaan esimerkiksi huonekaluja, peilejä, astioita ja ikkunalaseja. Todellisuus on aniharvoin näin dramaattinen. Yleensä käsiaseen luoti ei tönäise uhria lennokkaasti taaksepäin kumolleen, vaan osuman saanut joko lysähtää kasaan tai kaatuu makuulleen. Monet ampumavälikohtauksessa haavoittuneet ovat jälkeenpäin todenneet, että he havaitsivat luodin osumisen vasta sitten, kun he tunsivat voimakasta kipua joidenkin sekuntien kuluttua laukaisuhetkestä. Syynä siihen, että osuman saanut voi ikään kuin aluksi olla huomaamatta luodin tunkeutumista elimistöönsä, on se, että luoti läpäisee usein sen kehonosan, johon se osuu. Koska räjähtämättömän luodin ja elimistön koh-datessa ei synny suuria törmäysvoimia, laukauksen uhri ei lennähdä ammuksen voimasta. Elokuvissa totuutta muunnellaan, jotta kohtauksista tulisi mahdollisimman näyttäviä. Perinne on jo niin pitkä, että sillä on todettu olevan vaikutusta todistajanlausuntoihin. Ampumavälikohtauksen silminnäkijät voivat väittää nähneensä uhrin paiskautuneen seinää vasten luodin voimasta, vaikka asiantuntijoiden mielestä niin ei ole voinut tapahtua.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota