Kahvinpavut pitää paahtaa kunnolla, jotta niiden aromi ja maku pääsee oikeuksiinsa.
Kanan nahkasta tulee ruskeaa ja rapeaa, kun se altistetaan lämmölle. Sama tapahtuu kahvinpavuille. Tätä lämmön aikaansaamaa ilmiötä kutsutaan Maillard-reaktioksi. Reaktiossa aminohapot ja sokerit reagoivat keskenään synnyttäen satoja makuja.
Kahviasiantuntija Rick Tingley kertoi Daily Mail -lehdelle, että lyhyt paahtaminen tuottaa hedelmäisen maun, kun taas pitkäaikainen lämpöaltistus antaa kahville paahdetun maun.
2. Jauha pavut kotona
Laiskuus ei kuulu täydellisen kahvinautinnon reseptiin. Kahviasiantuntija Rick Tingley nimittäin suosittelee, että pavut pitäisi jauhaa itse kotona.
Jauhamiseen pitää kiinnittää huomiota, siilä kahvijauheen rakeiden pitää olla erikokoisia eri kahvinvalmistustavoissa, jotta kahvista tulee hyvää. ”Suodatinkahvia varten pavut pitää jauhaa hieman keittiösuolaa karkeammiksi”, sillä silloin kahvista ei tule liian kitkerää eikä myöskään laimean makuista.
3. Vesissä on eroja
Kahvin valmistukseen käytettävään veteenkin on kiinnitettävä huomiota. Vedessä, jota käytetään kahviin, pitää olla mahdollisimman vähän mineraaleja – siksi vähämineraalinen lähdevesi on hyvä valinta.
4. Kahvin suodatus on tarkkaa puuhaa
Kahvin päälle kaadettavan veden lämpötilan pitää olla 88–94 astetta. Siksi vedenkeittimen virta kannattaa katkaista juuri hetkeä ennen, kun vesi alkaa kiehua.
Litraan vettä tarvitset 60 grammaa kahvia, jotta kahvinautintosi olisi täydellinen.
5. Muista homogenisoitu maito ja valkoinen kuppi
Jos haluat lisätä kahviisi maitoa, parhaan maun saavutat, kun käytät vähärasvaista homogenisoitua maitoa. Täysmaito ja kerma tukahduttavat kahvin aromin.
Tuoreessa Oxfordin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että kupilla on tärkeä osa kahvinautinnossa.
Yksinkertainen valkoinen kuppi saa kahvin maistumaan tasapainoiselta, sillä se keskittää huomion kahviin. Valkoisessa kupissa kahvi ei ole niin makeaa kuin läpinäkyvässä kupissa ja siinä on intensiivinen maku.