Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mount Everest
Fysiikka - Fysiikan ilmiöt

Veden jäätymispiste ei pienestä järky

Vesi alkaa kiehua tavallista matalammassa lämpötilassa vuoristossa. Miten korkeus vaikuttaa sen jäätymiseen?

Veden kiehumispiste ei muutu varsinaisesti korkeuden vaan paineen mukaan. Merenpinnan tasossa vesi kiehuu 100-asteisena, kun taas Mount Everestin huipulla kiehuminen alkaa jo, kun lämpötila on 69 astetta.

Paine vaikuttaa samaan tapaan myös veden jäätymispisteeseen. Vaihteluväli on kuitenkin maapallolla normaalisti vallitsevissa olosuhteissa hyvin pieni. Puhdas makea vesi jäätyy niin merenpinnan tasossa kuin korkeimmilla vuorenhuipuillakin suunnilleen nolla-asteisena.

Veden jäätymispiste muuttuu olennaisesti vasta sitten, kun ero maanpinnalla vallitsevaan paineeseen on suunnilleen satakertainen. Vaikka paine on Mount Everestin laella vain noin kolmasosa siitä, mitä se on merenpinnan tasossa, ero on niin pieni, että sillä ei ole käytännön merkitystä veden jäätymispisteelle.

Jos olisi olemassa 25 kilometriä syvä meri, sen pohjalla paine olisi niin korkea, että vesi pysyisi sulana noin ?20 asteeseen asti. Hyvin matalassa paineessa vedellä taas ei ole nestemäistä olomuotoa, vaan se muuttuu kaasusta (höyrystä) suoraan jääksi, joka on veden kiinteä olomuoto. Lähes täydellisessä tyhjiössä, jossa paine on lähes olematon, vesi on kaasumaista vielä noin ?70-asteisena.

Paine määrää jäätymispisteen

Lämpötila, jossa vesi alkaa kiehua tai jäätyä, ei riipu korkeudesta vaan paineesta. Jäätymispiste tosin muuttuu merkittävästi vasta, kun paine-ero merenpinnan tasoon kasvaa satakertaiseksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota