To sole

Star Wars uhmaa fysiikan lakeja

Avaruusalukset sinkoutuvat galaksien läpi valoa nopeammin, vaikka se ei oikeasti ole mahdollista. Tähtien sodan kuvitteellisen maailman teknologia rikkoo osaa fysiikan tärkeimmistä periaatteista.

tiistai 12. joulukuuta 2017 teksti Niels Hansen ja Babak Arvanaghi

Star Wars: The Last Jedin ensi-ilta on tällä viikolla, ja se vyöryttää valkokankaalle upeita uusia aseita, olioita ja maailmoja. Miten on filmin tieteen laita? Tutkiskelemme klassisia Tähtien sodan elementtejä.

Tähtien sota on enemmän viihdettä kuin fysiikkaa

Keskiaikaan sijoittuvan Braveheart-draaman valkoinen pakettiauto ja Pulp Fictionin ennen ampumista ilmestyvät luodinreiät ovat klassisisa filmimokia. Niitä esiintyy myös Tähtien sota -sarjassa, mutta kuuteen elokuvaan mahtuu toisentyyppisiäkin virheitä, joita George Lucas on tehnyt tietoisesti. Hänen maailmassaan viihdearvo on tärkeämpi kuin fysiikan lait.

LÄHDE LÖYTÖRETKELLE UNIVERSUMIIN tilaamalla Tieteen Kuvalehti

Avaruusalukset eivät kallistu

Elokuvissa avaruusalukset liikkuvat niin kuin ne olisivat lentokoneita: suuntaa vaihtaessaan ne kallistuvat. Avaruudessa ei kuitenkaan tarvitse kallistaa alusta, siellä siellä ei ole ilmanvastusta.

Maan ilmakehässä lentäviä lentokoneita kallistamalla saadaan aikaan ilmanpainemuutos, joka saa koneen kääntymään. Avaruudessa kiitävää alusta puolestaan käännetään pikemminkin auton tavoin.

Avaruudessa on äänetöntä

Lasertykkien, räjähdysten ja avaruusalusten moottorien äänet täyttävät elokuvateatterin, kun taistelu Endorista on käynnissä. Todellisuudessa taistelut avaruudessa olisivat äänettömiä.

Koska avaruudessa vallitsee tyhjiö, ääniaallot eivät pysty etenemään siellä. Ääniaallot nimittäin vaativat edetäkseen molekyylejä, jotka voivat tönäistä toisensa liikkeelle ja välittää aaltoliikettä.

Pieniä valomiekkoja on jo olemassa

Jediritarit käyttävät valomiekkoja. Nimi on oikeasti harhaanjohtava, sillä miekan terä ei ole valoa vaan plasmaa. Kun kaasuun syötetään kylliksi energiaa lämmön muodossa, se muuttuu plasmaksi.

Tekniikka on käytössä jo teollisuudessa. Plasmaleikkureilla voidaan tuottaa 10 000-asteinen plasmasuihku, joka pystyy leikkaamaan 15 senttiä paksua teräslevyä. Toistaiseksi saadaan aikaan vain pieniä plasmasuihkuja. Valomiekan 90-senttisen terän tuottaminen ei ole mahdollista.

Millennium Falcon lentää liian nopeasti

Kun Han Solo ja Chewbacca matkustavat avaruudessa, matkat taitetaan valtavilla nopeuksilla, jotka perustuvat valonnopeuteen ja hyperajomoottoriin.

Millennium Falcon pystyy etenemään yhtä nopeasti kuin valo, mutta se ei riitä, kun on matkustettava koko galaksin halki, sillä esimerkiksi Linnunrata on 100 000 valovuotta leveä. Siksi alus käyttää myös hyperajoa, joka taivuttaa avaruutta ja tekee välimatkoista lyhyempiä.

Einsteinin suhteellisuusteorian mukaan valonnopeutta on kuitenkin mahdotonta saavuttaa, eikä hyperajoon tarvittavien madonreikien olemassaoloa ole vielä voitu todistaa.

Planeetalla voi olla useita aurinkoja

Kaikki elokuvissa esiintyvät ilmiöt eivät kuitenkaan ole virheellistä. Totta voisi olla esimerkiksi se, että Luke Skywalker näkee kotiplaneetallaan Tatooinessa kahden auringon sukeltavan taivaanrannan taakse.

Saat lisää uutisia tieteen maailmasta tilaamalla Tieteen Kuvalehden uutiskirjeen

Toistaiseksi tähtitieteilijät ovat löytäneet yli 3 500 planeettaa, jotka kiertävät jotain muuta tähteä kuin Aurinkoa. Noin 20 niistä sijaitsee kaksoisjärjestelmässä eli kahden tähden aurinkokunnassa. Niillä on siksi mahdollista nähdä kaksi aurinkoa taivaalla yhtä aikaa.

Perinteisiä munauksia

Tähtien sota -elokuvissa on myös paljon perinteisiä filmimokia, joista George Lucas ei varmasti ole ollut tietoinen ennen elokuvien ensi-iltaa.

Klassinen esimerkki tästä on Storm Trooper -sotilas, joka kumauttaa päänsä oviaukkoon:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: