Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sulaa-rautaa
© Shutterstock
Fysiikka - Fysiikan ilmiöt

Atomien liike määrää aineen olomuodon

Mikä ratkaisee sen, onko jokin aine, kuten rauta, kiinteää, nestemäistä vai kaasua?

Huoneenlämmössä raudan atomit värähtelevät mutta pysyvät suunnilleen paikoillaan tiiviissä hilarakenteessa. Kiinteässä olomuodossa atomit ovat lähellä toisiaan ja ne ovat sitoutuneet kemiallisin sidoksin eikä niiden liike-energia riitä vapauttamaan niitä naapuriatomeista. Lämpötilan noustessa atomien liike-energia kasvaa ja liike voimistuu. Sulamispisteessä (raudalla 1 535 °C) lämpöliike voimistuu niin paljon, että hilarakenne rikkoutuu ja aine muuttuu nestemäiseksi. Kun lämpötila on yli 2 750 °C, atomit vapautuvat kokonaan toisistaan ja rauta muuttuu kaasumaiseksi. Aineiden sulamis- ja höyrystymispisteet vaihtelevat atomisidosten lujuuden mukaan.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota