ääniennätys top

Meteorista hiljaiseen huoneeseen: 3 kovinta ja hiljaisinta ääntä

Hiljaisuuden maailmanennätys tarkoittaa sitä, että mitattava ääni on desibeliasteikon nolla-arvon alapuolella. Hiljaisimmassa huoneessa on niin hiljaista, siellä tulee paha olo. Lue kovimmista ja hiljaisimmista ihmisen kokemista äänistä.

tiistai 10. toukokuuta 2016 teksti Rikke Jeppesen

Maailman metelöivin ja hiljaisin ääni: Meteoriitti & tyhjiö

? Tunguskan räjähdys: Tunguskan korvia huumaava räjähdys kuului tuhannen kilometrin päähän 30. kesäkuuta 1908. Tunguskan yllä Siperiassa tapahtunut räjähdys synnytti 300–315 desibelin pamauksen.

Tutkijat uskovat, että äärimmäisen kova ääni oli peräisin pienen komeetan tai asteroidin räjähdyksestä 5–10 kilometrin korkeudessa Maan pinnasta.

Ääniaalto oli niin voimakas, että ihmiset kaatuivat sen voimasta satojen kilometrien päässä Tunguskasta.

? Tyhjiö: Kun Star Warsin ja Alienin kaltaisissa elokuvissa tapahtuu räjähdyksiä, ääniraidalla ei pitäisi kuulua pihahdustakaan.

Avaruus on tyhjiö, mikä tarkoittaa sitä, että siellä ei ole ilmaa. Ilman ilmaa tai muuta välittäjäainetta ääniaallot eivät voi edetä.

Avaruudessa ei siis ole ääniä, vaan siellä vallitsee hiljaisuus, joka saat aivot hallusinoimaan niin, että ne kuulevat ääniä, joita ei todellisuudessa ole olemassa. Itse asiassa lamauttava hiljaisuus voi ajaa ihmisen hulluuden partaalle.

2. sija: Maanjäristys & ilma

? Maanjäristys: Maanjäristys, jonka voimakkuus on 5,0 Richterin asteikolla, saa rakennukset sortumaan ja synnyttää niin valtavan metelin, että desibelit nousevat 235:een.

Jos olet niin epäonninen, että satut olemaan maanjäristyskeskuksessa, valtaisa melu ja värinät voivat tappaa sinut jo ennen kuin jäät jonkin rakennuksen alle.

? Brownin liikkeet: Hiljaisin tila, joka maapallolla voidaan teknisesti saavuttaa, on sellainen, että siinä kuuluu ainoastaan ilman oma ääni. Jopa seisova ilma aiheuttaa nimittäin vähän ääntä, sillä sen hiukkaset eivät ole koskaan ihan paikallaan.

Kyse on Brownin liikkeestä, jonka taustalla on atomien ja molekyylien lämpöliike. Siitä johtuva äänitaso on ?23 desibeliä.

Microsoftin äänilaboratoriossa saavutettu hiljaisuusennätys lähestyy jo tätä hiljaisuuden fyysistä rajaa.

3. sija: TNT-pommi & kaiuton huone

? TNT-pommi: Jos olet alle sadan metrin päässä siitä kohdasta, jossa räjähtää tuhovoimaltaan yhtä tonnia TNT:tä vastaava pommi, joudut kokemaan 210 desibelin melun.

Värähtelyt ovat silloin niin kovia, että niihin voi kuolla.

Ääni ravistelee sinut kuoliaaksi.

? Kaiuton huone: Microsoftin ääni-insinöörit ja akustiikka-asiantuntijat riemuitsivat, kun he lokakuussa 2015 onnistuivat tekemään uuden maailman hiljaisuusennätyksen: ?20,6 desibeliä.

Kun äänimittari näyttää alle nollaa, aivot sopeutuvat äärimmäiseen hiljaisuuteen ja elimistön omat äänet, kuten sydämen lyönnit ja veren kohina suonissa, alkavat tuntua sietämättömän kovilta. Jos Microsoftin hiljaisessa huoneessa oleskelee liian pitkään, huomiokyky ja tarkkaavaisuus kärsivät, kun osa aisteista on tavallaan poissa käytöstä.

Erikoishuone, joka on koko planeetan hiljaisin paikka, on luotu muun muassa jousien päällä lepäävän lattian ja seiniä peittävien kiilamaisten ääntä imevien elementtien avulla.

Ääni katoaa, kun astut maailman hiljaisimpaan huoneeseen

Nasa harjoituttaa kaiuttomissa huoneissa astronautteja, ja Harley-Davidson etsii niissä moottoripyörälle juuri oikeita ääniä. Astu kanssammme hiljaiseen huoneeseen, jossa oman kehon äänet kuulostavat melulta. Lue lisää:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: