5 asiaa, joita et tiennyt Newtonista
Newton ei ainoastaan koonnut universumin suurimpia voimia yhtälöiksi. Hän myös jahtasi rahanväärentäjiä ja harrasti alkemiaa. Yleisnero päätti päivänsä sekavana ja eksentrisenä – mahdollisesti voimakkaan elohopeamyrkytyksen vuoksi.

Newton oli loistava tiedemies, mutta tuskin kummoinen pedagogi. Vain harvat tulivat hänen luennoilleen.
1. Okkultistisia kokeita salassa

Newton käytti paljon aikaa viisasten kiven etsintään. Alkemistien mukaan viisasten kivi ei ainoastaan tuonut ikuista elämää vaan myös muutti raudan kullaksi.
Kokeita tehtiin salassa. Alkemia oli huijausvaaran vuoksi osin viranomaisten kieltämää, ja lisäksi kirkko kaihtoi alkemian maagisia piirteitä. Vasta Newtonin kuollessa 1727 löydettiin kasoittain käsikirjoituksia, yli miljoona sanaa, jotka yksityiskohtaisesti paljastivat Newtonin okkultistisen puolen.
Newtonin jälkimaineen vuoksi käsikirjoituksia ei koskaan julkaistu. Vuonna 1936 huutokauppakamari Sotheby’s sai haltuunsa käsikirjoitukset ja piti suuren huutokaupan, jossa kuuluisa ekonomisti John Maynard Keynes osti niistä suuren osan.
Keynes luovutti käsikirjoitukset Cambridgen King’s Collegelle, missä Newton oli ollut professorina, ja siellä ne ovat yhä nykyäänkin.
2. Koira sytytti laboratorion tuleen

Eräänä iltana Newton työskenteli teoriansa parissa kynttilänvalossa. Diamond-koira makasi hänen jalkojensa juuressa pöydän alla, kun ovelle kolkutettiin.
Newtonin noustessa avaamaan innostunut koira törmäsi pöydänjalkaan. Steariinikynttilä kaatui pöydälle ja sytytti paperit tuleen.
Kun Newton näki vahingot, hän huudahti: ”Voi Diamond, Diamond, et aavista, minkä onnettomuuden aiheutit.” Kuukausien tieteelliset muistiinpanot hävisivät tulipalossa.
Näin kuuluu yksi sitkeähenkisistä Newton-anekdooteista. Historioitsijat ovat skeptisiä, sillä tarinasta on monia versioita, kaikki hieman erilaisia.
Toisessa versiossa Newton oli unohtanut sulkea ikkunan ja veto kaatoi kynttilän. Kolmannessa versiossa ”Diamond” oli yksi hänen prismoistaan, joka vahingossa keskitti auringonvalon ja sai suuret ajatukset haihtumaan savuna ilmaan.
3. Newton myrkytti itsensä elohopealla

Ajan tavan mukaan Newtonin kasvoista otettiin muotti hänen kuolinvuoteellaan. Kuolinnaamio on nykyään Royal Societyn tiloissa, ja kasvoista heijastuu ahdistuneisuus. Ikääntyessään Newton kärsi muun muassa unettomuudesta, huonosta ruoansulatuksesta ja vapinasta.
Säilyneissä kirjeissä Newton valittaa huonoa terveyttään ja pyytää anteeksi irrationaalista käytöstään ja loukkauksia, joita hän syyti ympärilleen.
Lähes 300 vuotta myöhemmin, vuonna 1979, tutkijat saattoivat esittää oletuksen huonon terveyden ja kuuluisien mielialan vaihteluiden syystä – kyseessä oli elohopeamyrkytys.
Tutkimus paljasti Newtonin hiuskiehkurasta haitallista raskasmetallia 15-kertaisesti normaaliin verrattuna ja lisäksi epätavallisen paljon arsenikkia ja lyijyä.
Elohopea oli vakioainesosana monissa Newtonin kokeissa, ja hänen oireensa ja käytöksensä sopivat hyvin elohopean vaikutuksiin.
4. Kukaan ei tullut luennoille

Jos Newton kuin ihmeen kautta nousisi kuolleista ja päättäisi pitää luennon, auditorio olisi epäilemättä täpösen täynnä. Näin ei asia kuitenkaan ollut hänen elinaikanaan.
Newton oli matematiikan professori Cambridgen yliopistossa vuosina 1669–1702, ja tuolloin kuten nykyäänkin virkaan sisältyi sekä tutkimusta että opetusta.
Määräysten mukaan Newtonin odotettiin opettavan vähintään kerran viikossa ”geometriaa, maantiedettä, statiikkaa, optiikkaa tai muuta matemaattista ainetta”.
Opetus ei kuitenkaan kiinnostanut Newtonia, vaan hän kohdisti kaiken intonsa tutkimukseen. Tämän lienevät opiskelijat huomanneet. Joka tapauksessa sali oli usein puolityhjä Newtonin luennoidessa.
5. Rahapajan johtajana lähes 30 vuotta

Vuonna 1696 Newton muutti Cambridgestä Lontooseen. Hän sai työpaikan Kuninkaallisesta rahapajasta, mikä vastaisi nykyään kansallista keskuspankkia. Vuonna 1699 hänet nimitettiin sen johtajaksi.
1600-luvulla Englannin kaupungit olivat kasvaneet suuriksi ja siirtokuntia levisi kaikkialle. Rahalaitos ei kuitenkaan ollut pysynyt kehityksen perässä.
Nimitys oli tarkoitettu pikemminkin eläkeviraksi, mutta Newton kävi tehtävän kimppuun luonteenomaisella innollaan; hän muun muassa käski kerätä kaikki vanhat hopeakolikot ja korvasi ne uudella ja luotettavammalla valuutalla. Viidesosa vanhoista kolikoista oli Newtonin arvion mukaan väärennettyjä.
Newton jahtasi rahanväärentäjiä ja kuulusteli epäiltyjä, joista monille hän hankki kuolemantuomion. Rikollinen alamaailma lähetti useita tappouhkauksia, mutta Newton jatkoi työtään järkähtämättä ja pysyi asemassaan kuolemaansa asti.