Shutterstock

Voiko kotilo korjata kuortaan?

Astuin vahingossa kotilon päälle, ja sen kuori meni rikki. Kuoleeko kotilo, kun sillä ei ole enää ehjää kuorta, vai pystyykö se korjaamaan vaurioita?

Kotilo kantaa mukanaan kotia, sillä se ja sen kuori muodostavat elimellisen kokonaisuuden. Kotilo ei voi noin vain hylätä kuortaan.

Jo pienillä kuoren vaurioilla voi olla vakavat seuraukset, sillä ne heikentävät kotilon suojaa taudinaiheuttajia ja petoja vastaan.

Kotiloilla on onneksi kyky korjata kuoren reikiä ja halkeamia.

Kuori koostuu noin 95-prosenttisesti kalsiumkarbonaatista, joka ei sinänsä ole kovin lujaa ainetta. Sitä vahvistavat ennen kaikkea proteiinit, ja lopputulos on 3 000 kertaa niin kestävä kuori.

Kuorta vasten oleva kudos, vaippa, toimii kalsiumkarbonaatin lähteenä.

Kun kuori vahingoittuu, vaipasta erittyy kalsiumkarbonaattia. Kun varasto tyhjenee, kotilon verisolut toimittavat runsaasti kalsiumkarbonaattia vaurioalueelle paikkausaineeksi.

Kotilot kelpaavat esikuvaksi

Kotiloiden kyky korjata kuoren reikiä ja repeämiä kiinnostaa tutkijoita, jotka selvittävät mahdollisuuksia muun muassa edistää luunmurtumien paranemista ja ehkäistä luukatoa.

Kuori korjautuu viikossa

Kotilon kuori tulee ehjäksi samaan tapaan kuin ihmisen luunmurtuma paranee.

1. Kalvo toimii siteenä

Vauriokohtaan syntyy parissa tunnissa läpikuultava kalvo reiän peitoksi. Kalvo toimii sekä väliaikaisena siteenä että mineralisaatiota tukevana alusrakenteena.

2. Korjausmateriaali kerrostuu

Kuuden tunnin kuluttua kuoren vaurioitumisesta kalvon päälle on muodostunut ensimmäinen mineraalikerros. Reikään tulee jatkuvasti lisää paikkausainetta.

3. Reikä on ummessa

Vauriokohta on viikon kestäneen korjausrupeaman jälkeen taas aukoton. Mineralisaatioprosessi on loppumassa, ja ehjä kuori antaa kotilolle suojaa ulkoisia uhkia vastaan.