Shutterstock

Voiko koirilla olla dementia?

Koirat kärsivät pitkälti samoista sairauksista kuin ihmisetkin – esimerkiksi nivelvaivat, syövät ja munuaisten vajaatoiminta ovat myös koirien riesana. Mutta voivatko koirat kärsiä myös dementiasta? Entä voivatko koiranomistajat pienentää koiransa dementiariskiä?

Dementiaa voivat sairastaa ihmisen lisäksi myös nelijalkaiset ystävämme.

Koirien dementiaa sairastaa Yhdysvalloissa yli 30 miljoonaa koiraa ja Euroopassakin yli 15 miljoonaa. Jopa 60 prosenttia yli 8-vuotiaista koirista kärsii dementiasta.

Selvimmät koirien dementian merkit ovat muistin heikkeneminen, hämmennys ja heikentynyt tai täysin kadonnut suunnistuskyky. Muisti voi huonontua niin paljon, että koira ei enää tunnista omistajaansa tai muista normaaleja päivärutiinejaan.

Dementiasta kärsivät koirat ovat usein levottomia, aggressiivisia tai apaattisia. Niiden unirytmi muuttuu niin, että ne nukkuvat runsaasti päiväsaikaan ja valvovat levottomina öisin.

Kuten ihmisillä, myös koirilla syynä ovat rappeumat ja muutokset aivoissa, ja tutkijat ovatkin löytäneet dementoituneiden koirien aivoista merkkejä neuronikadosta ja kudosvaurioista mm. aivokuoressa ja hippokampuksessa.

Koirien dementia voi iskeä kaikenrotuisiin koiriin, mutta erityisesti pienillä koirilla, jotka elävät isoja koiria vanhemmiksi, on aikaa sairastua dementiaan ikävuosien karttuessa.

Vähennä oman koirasi dementiariskiä

Koirien dementiaa ei voida parantaa, mutta sen ennaltaehkäisyyn on olemassa keinoja.

Koiran aktivointi leluilla ja lenkeillä uusissa maastoissa ja ravintolisän, kuten antioksidanttien, syöttäminen voivat auttaa vähentämään aivokudoksen rappeutumista.

Vaikutus on pienempi vanhoilla koirilla, joten koiran aktivointi ja hyvä ravitsemus kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin.