Shutterstock
Regnorm

Voiko kastemadon katkaista kahtia?

Sitkeän uskomuksen mukaan katkaistun kastemadon puoliskot jatkavat elämää itsenäisinä yksilöinä. Testaamme, pitääkö uskomus paikkansa.

Ei pidä. Kyseessä on vanha ja ilmeisen sitkeähenkinen uskomus, jonka taustalla lienee se, että kun vaikkapa lapionpisto katkaisee kastemadon eli kastelieron kahteen osaan, osat näyttävät jäävän eloon, kun ne kiemurtelevat aikansa.

Katkaiseminen on kohtalokasta

Useimmiten mato kuitenkin kuolee silpoutumisen seurauksena.

Aina katkeaminen ei kuitenkaan vie madon henkeä. Jos kastemadosta irtoaa vain pieni pala sopivasta kohdasta, mato pystyy kasvattamaan sen tilalle korvaavia jaokkeita. Näin mato voi toipua pienistä vammoista.

Kastemadon anatomia:

Suoli

1

Hermo

2

Sukuelimet

3

Viisi sydäntä

4

Hermosolmuke

5

Suu

6
© Claus Lunau

Etu- ja takapää ovat erilaisia

Katkenneesta madosta ei voi tulla kahta elinkelpoista yksilöä, koska madon eri osissa on eri elimet. Vaikka kastemadon etu- ja takapää saattavat vaikuttaa samanlaisilta, niissä on suuria eroja.

Etupäässä on hermosolmuke, jota voidaan pitää madon aivoina, viisi verenkiertoa ylläpitävää sydäntä ja niin sanottu satula, joka on madon lisääntymiselin.

Takapää sisältää sen sijaan vain suolta, joten se ei mitenkään pysty ylläpitämään elintoimintoja itsekseen ilman etupäätä.

© Alejandro Alejandro Sánchez Alvarado/University of Utah Alvarado/University of Utah

Laakamato on lähes kuolematon

Se, mikä ei onnistu kastemadolta, on aivan normaalia laakamadolle. Se voi jakautua mistä kohdasta tahansa, ja irronneista osista kehittyy elinkelpoisia yksilöitä.

Silläkään ei ole väliä, silputaanko laakamato pitkittäin vai poikittain. Kun laboratoriossa laakamato leikattiin 279 osaan, jokaisesta osasta kasvoi uusi mato.

Kaikki uudet madot olivat alkuperäisen geneettisiä kopioita.