Julie Harris/Alamy/ImageSelect

Video: Uros panee kaiken peliin

Virtsan maistelu, viekoittelevat tanssit ja valekivesten pullistelu suusta – luonnon casanovien kekseliäisyydellä ei ole rajoja.

Lemmen lahjoja

Lintumorsian saa koristellun lehtimajan

Katso, miten lavastajalintu koristelee lemmenmajansa niin marjoilla ja lehdillä kuin imupilleillä ja pullonkorkeillakin.

Tavallisesti lintukoiraat kilpailevat naaraiden huomiosta värikkäällä tai muulla tavoin näyttävällä höyhenpuvulla. Australiassa ja Uudessa-Guineassa elävät lavastajalinnut ovat moneen muuhun lajiin verrattuna vaatimattoman näköisiä. Lavastajakoiraat suuntaavatkin esteettiset lahjansa rakennelmiin, joiden suojiin ne yrittävät houkutella morsiamensa.

Koiras koristelee lehdistä ja oksista rakentamansa majan värikkäillä esineillä. Koristeeksi kelpaavat marjat, kukat, kuolleet hyönteiset, kotilot, höyhenet, lasinsirut, kolikot, pullonkorkit, muoviroskat tai mikä tahansa on oikeanvärinen esine. Jotkin lajit jopa maalaavat sisäseinät syljen ja murskattujen marjojen sekoituksella.

Majan rakentamiseen ja kunnossapitoon kuluu kuukausia. Koiras voi joutua hätistelemään pois kilpakosijoita, jotka yrittävät rikkoa majan tai pihistää sen koristeita. Jos jokin naaras vaikuttaa kiinnostuneelta, koiras laulaa ja tanssii sille majan edessä. Jos naaras hyväksyy kutsun, pariskunta viettää lemmenhetken majassa.

Seittilahja suojaa sulhasta

Hienosti paketoitu lahja antaa koiraalle aikaa pikaiseen paritteluun niin, ettei tule itse syödyksi.

Tie naisen sydämeen kulkee vatsan kautta. Tämä pätee ainakin kanervahämähäkkinaaraaseen. Lajin soidinmenoihin kuuluu se, että koiras tuo valitulleen pyöreän seittiin käärityn lahjan.

Yleensä kääreen sisällä on hyönteinen makupalaksi, mutta jotkin laiskat kosijat voivat panna pakettiin myös hyödyttömiä esineitä, kuten siemeniä tai oksanpätkiä. Naaras kiinnittää huomionsa pakettiin, ja avatessaan kääröä se antaa koiraan paritella.

Jos paketissa ei ole syötävää, sulhasen kannattaa pitää kiirettä, sillä hämähäkkinaaraille kelpaavat ateriaksi myös lajitoverit.

Symmetria hurmaa kalanaaraan

Pallokala siirtelee hiekanjyviä seitsemästä yhdeksään päivää rakentaessaan mahdollisimman symmetristä hiekkakehää. Katso mestariteos videolta.

Kun kuvassa näkyvän merenpohjan hiekan geometrisen kuvion tekijä selvisi tutkijoille 2011, se oli pienoinen yllätys. Kahden metrin levyinen kehäkuvio oli Torquigener albomaculosus -pallokalalajin koiraan tekoa.

Taiteilija itse on 12-senttinen. Taideteoksen tarkoitus on vakuuttaa ohi uivat naaraat siitä, että tekijä on varteenotettava puolisoehdokas. Jos kuvio valloittaa naaraan symmetriallaan, tämä laskee munansa kehän keskelle ja koiras hedelmöittää ne.

Kuvion kuopat vähentävät veden virtausta sisäkehässä jopa 25 prosenttia, jolloin munat ovat eivät huuhtoudu sinne tänne.

Likaista himoa

Kirahviuros maistaa morsianta

Kirahviuros kumartuu maistamaan, onko naaraan virtsassa oikeat sukuhormonit.

Kirahvit voivat kyllä lempiä mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta parittelu voi johtaa tiineyteen vain muutamana päivänä naaraan kaksiviikkoisen kiimakierron aikana.

Uros selvittää kierron vaiheen maistamalla naaraan virtsaa. Paritteluhaluista naarasta etsivä uros kulkee puskemassa lauman naaraita päällään takapuoleen. Naaras reagoi levittämällä jalkansa ja virtsaamalla. Uros havaitsee maku- ja hajuaistillaan virtsassa mahdollisesti olevat sukuhormonit.

Virtsan analysointi tapahtuu niin sanotun Flehmen-reaktion avulla. Se on useimmilla kavioeläimillä esiintyvä irvistysmäinen reaktio, jossa eläimen ylähuuli vetäytyy taaksepäin niin, että nenän väliseinässä tai suulaessa oleva vomeronasaalielin aistii hajuja tavallista herkemmin.

Jos virtsan tuoksu kertoo, että naaras on kiertonsa hedelmällisessä vaiheessa ja se on paritteluhaluinen, uros astuu naaraan. Itse parittelu on ohi nopeasti. Uros saa siemensyöksyn tavallisesti alle kahdessa sekunnissa.

Kameliuros kutsuu virtsalla ja valekiveksillä

Katso, miten kameliuros pullistaa kitalakensa takaosan niin, että se muistuttaa suusta ulos roikkuvia kiveksiä.

Kun urospuolinen dromedaari eli yksikyttyräinen kameli on kosiomatkalla, sen aikeet näkee ja haistaa jo kaukaa. Se kastelee häntänsä virtsallaan ja roiskii sillä virtsaansa ympäriinsä.

Myös sen niskan rauhaset erittävät tuoksuaineita, jotka kutsuvat naaraita. Selvimmin uroksen aikeet näkyvät suussa. Se roikottaa suustaan niin sanottua dullaa, joka näyttää erehdyttävästi kivespusseilta. Dulla on kitalaen takaosan ontelo, jonka kameli pullistaa puhaltamalla sen täyteen ilmaa.

Dulla pullottaa sitä suurempana, mitä korkeampi uroksen testosteronitaso on.

Uloshengitysilma pullistaa dullan

1.

Kun kieli vetäytyy taakse ja osuu dullaan, kitalaen lihakset jännittyvät niin, että kitalaki tukkii pääsyn nenäonteloon.

2.

Kun keuhkoista tuleva uloshengitysilma ei pääse nenäonteloon, se päätyy nieluun, johon kertyy suuri ilmanpaine.

3.

Nielusta ilma kulkeutuu dullan sisällä olevaan onteloon. Dulla pullistuu niin paljon, että se roikkuu ulkona suusta.

Tanssin tenhoa

Rubiinitanssija luottaa moonwalkiin

Nopealiikkeinen tanssiesitys ja seksikään keltaiset reidet sytyttävät naaraat.

Väli- ja Etelä-Amerikassa elävä värikäs rubiinitanssija on lintumaailman ja koko eläinkunnan etevimpiä tanssijoita. Rubiinitanssijakoiraat ymmärtävät myös yhteistyön edut. Soidinaikaan ne kerääntyvät enimmillään viiden koiraan ryhmiin esittelemään avujaan.

Kilpakosijat ymmärtävät, että isompi tanssiesitys houkuttelee katsomoon enemmän naaraita kuin soolotanssi. Lisäksi seuran löytämistä helpottaa se, että lähistöllä on muita, menestyksekkäitä koiraita.

Kukin koiras esittää tanssinsa omalla oksallaan, jonka se pitää puhtaana lehdistä ja muista näköesteistä. Tanssissa on monta vaihetta, mutta silmiinpistävin on Michael Jacksonin taannoin kuuluisaksi tekemää moonwalkia muistuttava hyvin nopea takaperin tepsuttaminen.

Jos se ei tehoa, rubiinitanssija keikuttaa itseään puolelta toiselle ja esittelee komeita keltaisia reisiään.

Kokenut flamingokosija osaa 136 askelta

Katso flamingojen nauruhermoja kutkuttava tanssi.

Kun kumppaninetsintä tulee ajankohtaiseksi, flamingokoiraat panevat kaiken peliin. Soidinmenojen näyttävin osuus on ryhmätanssi, johon osallistuvat parven kaikki koiraat.

Kokeneimmat tanssijat taitavat jopa 136 tanssiaskelta, joilla ne yrittävät erottua edukseen.

Flamingokoiraat tulevat sukukypsiksi noin kuuden vuoden iässä. Niiden tanssitaito paranee vuosi vuodelta, ja mitä enemmän ikää sulhaskandidaateilla on, sitä mutkikkaampi ja komeampi on niiden soidintanssi.

Samalla niiden mahdollisuudet saada naarasseuraa kasvavat. Kaikella on toki aikansa, ja noin parikymppisenä flamingokoiras jättää tanssilattian nuoremmille.

Tanssi on elämän ja kuoleman kysymys

Riikinkukkohämähäkkikoiras vaanii valittuaan ja uhmaa kuolemaa tunteja kestävällä kosiotanssillaan. (Spoilerivaroitus: Video ei pääty onnellisesti)

Riikinkukkohämähäkkien koiraat tunnistaa kirkkaista väreistä ja näyttävistä kuvioista, jotka tuovat mieleen kasvot silmineen. Kuvioiden on tarkoitus tehdä vaikutus naaraisiin, mutta ne eivät riitä. Lisäksi koiraan pitää osata tanssia valloittavasti.

Tanssin aluksi koiras kiinnittää valittunsa huomion tömistelemällä maata. Sen jälkeen se ryhtyy hurmaamaan morsiantaan tanssiaskeleilla.

Se nostaa takaruumiinsa ylös ja heiluttelee sitä puolelta toiselle. Samalla sen kehruurauhaset huojuvat vinhasti edestakaisin ja se toistaa samoja askelkuvioita.

Soidinmenot ovat tarkkaa hommaa, sillä hämähäkkinaaras parittelee vain kerran eikä sille kelpaa mikä tahansa kosija. Jos tanssishow on tylsä, naaras voi pitää koirasta pikemminkin ateriana kuin puolisona.