Video: Konnanpoikaset vääntäytyvät vapaaksi emon selästä

Eteläamerikkalaisen kennokonnan poikaset kehittyvät emon selässä. Tutustu konnan ja muiden eläinvanhempien tekemiin ponnisteluihin, joilla ne takaavat jälkikasvulleen parhaan mahdollisen alun elämälle.

Toads 2014/12

Munat kehittyvät nuijapäiksi emon selässä

Parittelun jälkeen eteläamerikkalainen kennokonnanaaras liimaa hedelmöittyneet munat selkäänsä, jolloin näyttää siltä kuin se kantaisi mosaiikkitaulua. Pian selkänahka turpoaa ja peittää munat joka puolelta ja kunkin munan ylle kehittyy läpikuultava kansi.

Poikaset kehittyvät omissa miniakvaarioissaan emon selässä ensin nuijapäiksi ja sitten valmiiksi konniksi. Kun muodonmuutos on valmis, kannet irtoavat ja poikaset pääsevät räpistelemään ulos ahtaasta kammiostaan.

Kiivillä on raskas taakka

Uusiseelantilaisen kiivin muna on lintumaailman suurin linnun kokoon nähden. Muna voi painaa jopa neljänneksen naaraan painosta. Muna vie niin paljon tilaa linnun sisällä, että sen sisäelimet pusertuvat vatsaontelon yläreunaan.

Munimisen jälkeen naaraalta vie aikaa toipua urakasta, joten jopa kolme kuukautta kestävästä hautomisesta huolehtii koiras. Munasta kuoriutunut poikanen onneksi on niin kehittynyt, että se tulee toimeen lähes itsekseen.

Katso tästä, miten kiivi munii jättimunansa (video aukeaa uuteen ikkunaan):

Jälkikasvu syö emon

Osa hyönteisistä ja hämähäkkieläimistä antaa kaikkensa taatakseen seuraavan sukupolven hengissäpysymisen. Ne etsivät suojaisan onkalon tai puunkolon, johon ne munivat munat suojaan pedoilta.

Sen lisäksi ne vielä huolehtivat, että poikasilla on syötävää heti, kun ne kuoriutuvat: emo heittää henkensä sopivasti niin, että poikaset voivat aloittaa elämänsä nauttimalla runsaan ja ravitsevan aterian.

Lapintiira tekee syöksyiskuja

Lapintiirat eivät rakenna pesiä vaan munivat munat paljaalle maalle ja hoitavat poikasensa siinä. Pesän suojan puuttuminen poikasilta voi tuntua arveluttavalta, mutta lapintiirat ovat pelottomia ja täysikasvuiset yksilöt pystyvät yhteistyössä pitämään useimmat kutsumattomat vieraat poissa. Jos yhdyskuntaa lähestyy peto, linnut nousevat siivilleen ja hyökkäävät tunkeilijan kimppuun raivoisasti.

Katso tästä, miten lapintiira uhkaa kuvaajaa: