Vampyyrilepakot käyvät ihmisten kimppuun Brasiliassa

Vampyyrilepakoiden toistuvat hyökkäykset ovat herättäneet huolta Koillis-Brasiliassa. Yöllisten hyökkäysten uhrit ovat lähinnä lapsia ja vanhuksia.

Tutkijat arvelevat, että kaupungistuminen ja luonnollisten ravintolähteiden väheneminen ovat ajaneet lepakoita ihmisten läheisyyteen.

© Shutterstock

Brasilialaisen Salvadorin kaupungin asukkaat ovat kolmen viime kuukauden aikana joutuneet todistamaan epätavallista ilmiötä:

Vampyyrilepakot käyvät öisin ihmisten kimppuun.

Lepakot ovat tähän mennessä iskeneet alueella hampaansa ainakin 40 ihmiseen, joista yksi mies on kuollut vesikauhuun.

Näin kertovat paikallinen terveysviranomainen SESAB ja uutistoimisto Agencia Brasil.

Vanhukset ja lapset vaarassa

Hyökkäysten kohteiksi ovat joutuneet etenkin lapset ja vanhukset, joita on purtu heidän nukkuessaan esimerkiksi jalkoihin, käsiin tai kasvoihin.

Paikalliset terveysviranomaiset kehottavatkin nyt ihmisiä pitämään ikkunat kiinni, rokottamaan lemmikkinsä ja hakeutumaan lääkäriin välittömästi, jos epäilevät tulleensa purruiksi.

Suurin uhka lepakonpuremassa on vesikauhu eli rabies, sillä kyseinen virus voi levitä aivoihin. Jos näin käy, kuolema on liki väistämätön.

Pakko imeä ihmisverta

Lepakoiden käyttäytyminen on epätavallista, mutta tutkijoilla on jo näkemys siitä, miksi ne ovat yhtäkkiä mieltyneet ihmisvereen.

Portugalilaiset kolonialistit perustivat Salvadorin 1500-luvulla Brasilian ensimmäiseksi pääkaupungiksi. Siksi kaupungissa on paljon vanhoja ja hylättyjä rakennuksia, jotka tarjoavat lepakoille oivia oleskelupaikkoja.

Kaupungin laajeneminen ja siitä johtuva luonnollisten ravintolähteiden ehtyminen ovat johtaneet siihen, että lepakot ovat alkaneet janota ihmisverta.