Vampyyrilepakko juo ihmisverta
Eteläamerikkalainen pikkuvampyyri voi upottaa hampaansa myös ihmiseen, kun sen tavalliset uhrit, linnut, on häädetty elinalueiltaan. Huolestuttavaa on se, että lepakot voivat kantaa rabiesta eli vesikauhua ja hantavirusta, ja nämä tappavat taudit saattavat siirtyä pureman yhteydessä ihmiseen.

Karvajalkainen pikkuvampyyri pitää eniten linnunverestä, mutta sille kelpaa nyt ihminenkin.
Ne tunkeutuvat makuuhuoneeseen ikkunan raosta tai katon rei'istä ja laskeutuvat huomaamattomasti nukkuvan ihmisen päälle.
Tutkijat uskovat, että pieni Diphylla ecaudata -lepakko saa näin tuotua veitsenterävät hampaansa ihmisen ihon lähelle niin, että se voi puhkaista ihon ja imeä sen jälkeen suonesta tihkuvaa verta yhden aterian eli ruokalusikallisen verran.
Tämä ei kuitenkaan ole niiden tapaista.
Joka viides näyte sisälsi ihmisverta
Yleensä pikkuvampyyrit käyttävät ravinnokseen rasvaista ilnnunverta eivätkä nisäkkäiden proteiinipitoista verta.
Yllättävä tutkimus, jossa oli analysoitu 70 Koillis-Brasiliasta Catimbaun kansallispuistosta kerättyä ulostenäytettä, osoitti, että lepakoista 21 prosenttia eli joka viides oli nauttinut ihmisverta.
>> Kiehtooko luonnon ainutlaatuisuus? Lähde Galapágossaarille!
Tutkijat toteavat, että useiden perheiden muutto kansallispuiston alueelle, metsien hakkuut ja alueella tapahtuva metsästys ovat karkottaneet sieltä lepakoiden suosimat ravinnonlähteet eli saku- ja tinamilinnut.
”Lepakot sopeutuvat ympäristöönsä ja käyttävät tarjolla olevia resursseja”, sanoi biologi Enrico Bernard Pernambucon yliopistosta New Scientist -sivustolle.
Verenimijä voi oikeasti tappaa
Kehityksessä huolestuttavaa on se, että pikkuvampyyri voi kantaa rabiesta eli vesikauhua ja hantavirusta ja tartuttaa ne purressaan ihmiseen.
Rabies tappaa tämän tästä ihmisiä Brasiliassa ja usein uhrit ovat lapsia. Kuolleisuus on 100 prosenttia, jos tautia ei havaita ajoissa.
Hantavirus ei ole sen parempi, sillä se voi johtaa keuhko-oireiseen hantavirusinfektioon, joka tunnetaan lyhenteellä HPS. Infektio voi tappaa, kun keuhkot täyttyvät vedellä. Siihen ei ole olemassa tehokasta hoitoa.
Tarkoituksena on nyt tutkia Catimbaun kansallispuiston lepakkokantaa tarkemmin.