Jérôme Mallefet / UC Louvain.
itsevalaisevan hain

Valo houkuttaa ja häivyttää

Hohtavia luurankoja ja hehkuvia peräpeilejä. Joillekin eläinlajeille on kehittynyt eloonjäämisen taistelussa kyky tuottaa valoa.

Leijahai on kookkain valoa hohtava selkärankainen

Uuden tutkimuksen mukaan leijahai (Dalatias licha) hohtaa valoa. Se on siten maailman kookkain valoa hohtava selkärankainen. Samassa tutkimuksessa havaittiin myös kaksi muuta valoa hohtavaa hailajia, Etmopterus lucifer ja Etmopterus granulosus.

Toisin sanoen 10 prosenttia maailman hailajeista hohtaa valoa. On vielä epäselvää, minkä vuoksi hait hohtavat.

Jérôme Mallefet / UC Louvain.

Kun kroppa hohtaa, on paras mennä piiloon.

Skorpionin kuoressa on väriainetta, joka hohtaa esimerkiksi Kuun valon sisältämässä ultraviolettisäteilyssä. Hohde on merkki skorpionille itselleen: jos sen kuori loistaa liian kirkkaasti, on turha lähteä vaanimaan saalista.

Alamy/All Over

Nälkäinen mato houkuttelee saaliita hohtavalla pyrstöllään

Hohtomadon pyrstö hohtaa, kun solujen lusiferaasi hapettuu. Samalla syntyy sinistä ja vihertävää valoa. Hohde houkuttelee hyönteisiä, jotka mato sieppaa tahmaisiin karvoihinsa. Mato hohtaa sitä kirkkaammin, mitä nälkäisempi se on.

Solvin Zankl

Naamioitumisen mestari kutsuu kumppania merkkivalolla.

Viime vuonna tutkijat havaitsivat kameleontin päässä ultraviolettivalossa näkyviä kuvioita. Luut imevät lyhytaaltoista säteilyä ja heijastavat sen pitkäaaltoisena sinisenä valona. Valokuviot ovat kutsu lajitovereille.

LMU

Kalpea välke kätkee nilviäisen vihollisilta.

Kiiltomatojen lailla hohtavat valoelimet auttavat kiiltomatokalmaria piiloutumaan saalistajiltaan. Alhaalta katsottuna kalmari sulautuu pinnalta tulevaan valoon. Samalla valotäplät houkuttelevat saalista kalmarin lähistölle.

Solvin Zankl

Sininen hohde antaa lisää kokoa miniäyriäiselle.

Pieni yöaktiivinen raakkuäyriäislaji, meritulikärpänen, reagoi esimerkiksi isojen merieläinten aiheuttamaan veden liikkeeseen erittämällä limaa. Lima hohtaa sinisenä, kun se reagoi veden hapen kanssa. Sinertävä pilvi on puolustusmekanismi, joka saa 3 millimetrin mittaisen eliön näyttämään isommalta.

Solvin Zankl

Yölamppu omasta takaa.

Eteläamerikkalainen Hypsiboas punctatus -sammakko liikkuu enimmäkseen öisin. Pimeässä se liikkuu oman valonsa turvin. Sen iho ja imurauhaset loistavat ultraviolettivalossa. Täydenkuun aikaan hohde antaa 18 prosenttia lisää valoa.

MACN-CONICET

Lonkeroiden vihreä valo houkuttelee saaliskaloja.

Olindias formosus on englanninkieliseltä nimeltään flower hat jelly eli kukkahattumeduusa. Sen hatun saa loistamaan GFP eli vihreä fluoresoiva proteiini. Vihreä hohde houkuttelee pikkukaloja, jotka sekoittavat sen kasvien ja levien vihreään.

Patrick Pelletier