Zhang Kaiyv, Unsplash
kissa, psykopaatti, Liverpool

Uusi testi paljastaa: Kaikki kissat ovat psykopaatteja

Useimmat tietävät, että kissat ovat oikukkaita. Nyt on kehitetty testi, joka osoittaa, että kissoilla on myös psykopaattisia piirteitä.

Kissa on kesytetty tuhansia vuosia sitten ja sitä on arvostettu ja jopa palvottu. Nyt brittitutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että pörröisellä lemmikillä on myös pimeä puoli, josta tulee väistämättä mieleen psykopatia.

Kahden Liverpoolissa sijaitsevan yliopiston tutkijat ovat yhdessä kehittäneet CAT-Tri+-testin, joka on ensimmäinen lajissaan. Se koostuu 46-kohtaisesta kyselystä, ja se on vapaasti saatavilla verkossa.

Testin kysymykset perustuvat tieteelliseen tutkimukseen, jossa analysoitiin omistajien kertomusten perusteella kaikkiaan 2 042 kotikissan käytös.

Kysymyksillä kartoitetaan kissoilta kolmea tunnettua ihmispsykopaattien pääpiirrettä, jotka ovat: rohkeus, häijyys ja estottomuus. Lisäksi niillä selvitetään, onko kissalla hyvät välit muihin lemmikkeihin ja ihmisiin.

psykopaattinen, kissa, testi

Kissat voivat olla hauskoja ja hurmaavia, mutta pohjimmiltaan ne ovat petoja.

© Sereja Ris, Unsplash

Kissat ovat lihaa syöviä psykopaatteja

2 042 kissanomistajan vastausten perusteella tutkijat pitävät todennäköisenä sitä, että kaikilla kissoilla on psykopaattisia taipumuksia mutta määrä vaihtelee.

Vaikka kissat kuuluvat suosituimpiin lemmikkeihin, ne ovat arvaamattomia. Pohjimmiltaan ne ovat petoja, joilla on vahvat tappajan vaistot.

Vaikka ajatus kodin jakamisesta lihaa syövän psykopaatin kanssa hermostuttaisi, tutkijoiden mukaan syytä huoleen ei ole: piirteet ovat osa kissan kehityshistoriaa, niistä vain on nyt ensi kertaa mustaa valkoisella.

Voimme ymmärtää kissoja paremmin

Testi on tutkijoiden mukaan kehitetty edistämään ihmisen ja kissan välistä suhdetta niin, että lemmikkien omistajat ja eläinlääkärit ymmärtäisivät kissoja paremmin.

Tuhansia vuosia kestäneen ihmisen ja kissan yhteiselon jälkeen kissojen psykopaattiset piirteet eivät yleensä ilmene kuin maljakoiden kaatamisena ja huvittavana käytöksenä – esimerkiksi siinä, että kissa saattaa yhtäkkiä maukua kovaa, karata pystyyn tai istua juuri sen esineen päälle, johon olit aikeissa tarttua.

Tilastojen mukaan maailmassa on jopa 370 miljoonaa kotikissaa.