Wikimedia Commons
Kilpikonna uhanalainen eläin

Uusi kätevä keino pelastaa uhanalaisia eläinlajeja

Japanilaistutkimuksen mukaan nyt voi olla tiedossa aiempaa paljon halvempi ja helpompi keino pelastaa eläinlajeja sukupuutolta.

Yleensä uhanalaisen eläinlajin pelastaminen pakastamalla sen kudosta voi olla kallista ja hankalaa, sillä äärimmäisen alhaisten lämpötilojen saavuttamiseksi käytetään nestemäistä typpeä.

Nyt tutkijoiden on onnistunut Yamanashi-yliopistossa Japanissa kloonata hiiriä pakastekuivatuista soluista, jotka eivät olleet sukusoluja eli siittiöitä tai munasoluja. Ja vaikka prosessi oli vaurioittanut suuresti dna:ta, materiaalista löytyi yhä soluja, joista myöhemmin kehittyi elinkelpoisia alkioita.

Kaikkiaan tutkijat tuottivat kloonaamalla 75 hiiriyksilöä, joista yksi eli jopa vuoden ja yhdeksän kuukautta. Muut hiirikloonit pystyivät lisäksi lisääntymään normaalisti. Hiirikloonit saivat tosin vähemmän poikasia kuin hiiret luonnossa, mutta tämä seikka ei vaikuta tutkijoista erityisen huolestuttavalta.

Ei niin tehokas

”Tulokset, joita tässä tutkimuksessa saavutettiin, voivat tuottaa menetelmän, joka tekee mahdolliseksi minkä tahansa eläimen geneettisten resurssien säilyttämisen turvallisesti ja edullisesti”, kuuluu yksi tutkimuksen tehneiden japanilaistutkijoiden tekemistä päätelmistä.

Tutkijat säilyttivät hiirten kudoksia –30 asteessa. He uskovat, että pakastekuivattuna näytteet voisivat säilyä vähintään vuoden vielä huoneenlämpötilassakin.

Toisaalta pakastekuivaus ei ole ehkä yhtä tehokas tapa kuin siittiö- ja munasolujen säilyttäminen nestemäisessä typessä –196 asteessa. Perinteisellä menetelmällä kloonaus onnistui 2 –5 prosentissa tapauksista, kun taas pakastekuivausta käytettäessä kloonaus onnistui vain 0,02 prosentissa tapauksista.