Shutterstock
Muurahainen

Tutkimus: Näin monta muurahaista maailmassa on

Tutkimuksen mukaan muurahaisilla on keskeinen asema lähes jokaisessa ekosysteemissä maapallolla.

Ihmisten määrä maapallolla nousee arvioiden mukaan yli kahdeksan miljardin muutaman kuukauden kuluttua. Se on paljon, mutta jos lukua vertaa maapallon muurahaisten määrään, se on korkeintaan keskitasoa. Tuoreen tutkimuksen mukaan maapallolla on 2,5 miljoonaa muurahaista jokaista ihmistä kohti. Tutkimuksesta uutisoi Reuters.

Muurahaiset ovat ahkeria ja sosiaalisia, ja ne ovat menestyneet maailmassa jo hirmuliskojen ajoilta lähtien. Vanhimmat muurahaisfossiilit ovat sadan miljoonan vuoden takaa.

”Muurahaisilla on keskeinen merkitys lähes kaikissa ekosysteemeissä maapallolla”, toteaa hyönteistutkija Patrick Schultheiss, joka toimii sekä Würzburgin yliopistossa Saksassa että Hongkongin yliopistossa.

12 000 tunnettua lajia

Schultheiss on yksi tällä viikolla julkaistun muurahaistutkimuksen johtajista. Tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltojen tiedeakatemian verkkojulkaisu Pnas.

”Muurahaiset ovat hyvin tärkeitä ravintoaineiden kierron, orgaanisen aineksen hajottamisen, kasvien siementen leviämisen ja maaperän hedelmällisyyden kannalta”, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimuksen mukaan muurahaislajeja on yli 12 000 ja muurahaiset ovat hyvin omintakeinen hyönteisryhmä.

Muurahaiset ovat yleensä mustia, ruskeita tai punaisia. Niiden koko vaihtelee millimetristä noin kolmeen senttiin. Ne viihtyvät parhaiten maassa hajoavien lehtien ja muiden kasvinosien joukossa. Aina välillä ne löytävät tiensä myös ihmisten keittiöihin.

Erikoisjoukkoja

Muurahaisten lähimpiä sukulaisia ovat mehiläiset ja ampiaiset. Muurahaisyhteisössä voi olla miljoonia jäseniä.

Muurahaisyhdyskunnassa jokaisella on tehtävä. Jotkut ovat työläisiä, jotkut sotilaita ja joku on kuningatar. Työläiset ovat naaraita, joiden tehtävänä on huolehtia kuningattaresta ja sen jälkeläisistä.

Koiraat parittelevat kuningattaren kanssa ja sitten kuolevat.

”Muurahaisista voi olla riesaa, mutta ne tekevät ihmiselle ison palveluksen liikuttelemalla aineksia, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä biologisille prosesseille”, Schultheiss sanoo.

Edesmennyt muurahaistutkija Edward Wilson kutsui muurahaisia pikku otuksiksi, jotka pitävät maapallon käynnissä.