Shutterstock
Tatu ja Najin ovat maailman viimeiset zairenleveähuulisarvikuonot.

Tutkijat riemuitsevat: Läpimurto voi pelastaa sarvikuonon sukupuutolta

Viime vuonna kuoli viimeinen urospuolinen zairenleveähuulisarvikuono. Yleensä tämä tarkoittaisi lajin kuolemista sukupuuttoon, mutta pakastetun siemennesteen ja talteen otettujen munasolujen ansiosta nyt voidaan ottaa ensimmäinen askel lajin pelastamiseksi.

YK:n mukaan miljoona kasvi- ja eläinlajia on sukupuuton partaalla.

Yksi niistä on zairenleveähuulisarvikuono, josta on jäljellä enää kaksi vankeudessa elävää naarasta – Najin ja Fatu, emo ja poikanen. Viime vuonna kuoli viimeinen jäljellä ollut uros, Sudan, mikä monien mielestä oli kuolinisku lajille.

Kunnianhimoinen pelastussuunnitelma voi kuitenkin auttaa lajin takaisin elävien kirjoihin.

Sudan oli viimeinen urospuolinen zairenleveähuulisarvikuono

Sudan kuoli 19. maaliskuuta 2018 – se oli viimeinen urospuolinen zairenleveähuulisarvikuono. Se eli 45-vuotiaaksi.

© Shutterstock

Pakastettu siemenneste, 10 munasolua ja sijaisemo lähisuvusta

Keinohedelmöityksessä hedelmöitetään naaraiden munasolut Sudanin ja muiden aiemmin eläneiden urosten siittiöillä, jotka on syväjäädytetty niiden kuoleman jälkeen.

Hedelmöitetyt munasolut siirretään lähilajin eli etelänleveähuulisarvikuononaaraiden kohtuun ja käytetään niitä keinoemoina, jotka kantavat zairenleveähuulisarvikuonon poikaset.

Urosten kuolemisen lisäksi zairenleveähuulisarvikuonon sukupuuttoa on edistänyt se, että vuonna 2014 havaittiin, että jäljellä olevat naaraat eivät pysy tiineenä vaan tiineys keskeytyy.

Tiede onkin ollut pitkään lajin paras apu hengissä pysymiseksi, ja nyt sen avulla on saavutettu ensimmäinen läpimurto.

Tutkijat keräsivät ensimmäistä kertaa sarvikuonojen munasoluja. Lopulta he saivat kymmenen käyttökelpoista munasolua – viisi Fatulta ja viisi Najinilta. Näistä kymmenestä munasolusta on nyt onnistuttu hedelmöittämään seitsemän mikroinjektiolla eli ICSI-tekniikalla, jossa kuhunkin munasoluun viedään yksi siittiö.

Aika näyttää, kehittyykö hedelmöitetyistä munasoluista elinkelpoisia alkioita.

Jos tässä onnistutaan, seuraavaksi pitää kehittää menetelmä, jolla alkiot siirretään huolella valittuihin keinoemoihin. Siihen asti alkiot pidetään syväjäädytettyinä.

Hankkeessa työskentelevät tutkijat ovat optimistisia ja uskovat, että jo kolmen vuoden päästä tuloksena on zairenleveähuulisarvikuonon poikasia.

Voi lukea lisää zairenleveähuulisarvikuonosta, maailman uhanalaisista eläinlajeista ja tieteen keinoista torjua kasvien ja eläinten sukupuuttoa Tieteen Kuvalehden numerosta 18, joka ilmestyy marraskuussa 2019.