Shutterstock
Kat

Tutkijat: Kokeneet kissanomistajat käsittelevät kissojaan väärin

Uuden tutkimuksen mukaan kokeneet kissanomistajat eivät useinkaan käsittele kissoja parhaalla mahdollisella tavalla mitä tulee esimerkiksi siihen, mihin kissa haluaa tulla kosketuksi.

Moni koiranomistaja tietää, että usein ei tarvitse kuin vain ajatella sohvalle istumista, niin koira makaa jo sohvalla selällään ja tarjoaa mahaansa rapsutettavaksi. Sama ei kuitenkaan koske kissoja, ei lähimainkaan, kirjoittavat kanadalaisen Nottingham Trent -yliopiston tutkijat.

Näyttää nimittäin siltä, että moni kissanomistaja koskettaa kissaansa sellaisiin kohtiin, joihin kissa ei itse asiassa haluaisi tulla kosketetuksi. Lisäksi moni nostaa kissaansa sellaisella tavalla ja sellaisiin aikoihin, jotka eivät ole kissan mieleen.

”Kissat ovat tietysti keskenään erilaisia siinä, kuinka paljon ne haluavat olla ihmisen kanssa tekemisissä. Mutta voidaan kuitenkin antaa muutamia yleisohjeita siihen, miten kissa tuntisi olonsa mahdollisimman mukavaksi”, selittää Lauren Finka, joka tutkii eläinten hyvinvointia ja käyttäytymistä Nottingham Trent -yliopistossa.

120 vapaaehtoista

Johtopäätökset ovat peräisin tutkimuksesta, jossa 120 vapaaehtoista oli kukin tekemisissä kolmen itselleen vieraan kissan kanssa. Vapaaehtoiset vastasivat lisäksi kyselyyn, jossa selvitettiin heidän omia persoonallisuuspiirteitään ja kokemuksiaan kissoista.

Kyselyyn vastaamisen jälkeen koehenkilöt toimivat kissojen kanssa tavalla, joka heistä itsestään tuntui mukavimmalta.

Tutkijat havaitsivat, että ne ihmiset, jotka kuvailivat itseään kokeneiksi kissojenomistajiksi, koskettivat kissojan useimmiten hännän tyveen, jalkoihin, selkään ja vatsaan – eli alueille, joiden koskettamisesta kissat eivät tyypillisesti pidä. Kissojen suosikkisilitysalueet näyttivät olevan korvat, posket ja leuan alunen. Katso animaatio täällä.

Ne koehenkilöt, jotka kuvailivat itseään kokeneeksi kissojen parissa, olivat taipuvaisia antamaan kissoille vähemmän vapautta ja päätäntävaltaa yhdessäolon aikana kuin mitä arvioitiin kissojen itsensä haluavan.

Toisaalta ihmiset, jotka olivat ammatillisesti tekemisissä kissojen kanssa, toimivat tavalla, jonka saattoi olettaa olevan enemmän kissojen mieltymysten mukaista. Sama koski myös ihmisiä, jotka kuvailivat itseään ”mukavaksi”.

Lue lisää tutkimuksesta täältä.