Creative Commons

Tursaskaupungissa on vartijoita ja portsareita

Meribiologit löysivät Australian rannikolta 10 metrin syvyydestä tursaskaupungin, jonka asukkaat häätävät tunkeilijat ja viestivät toistensa kanssa.

Tähän asti on uskottu, että Octopus tetricus -lajin tursaat viettävät yksinäistä elämää.

Alaska Pacific Universityn meribiologit voivat nyt kuitenkin todistaa toisin.

He nimittäin löysivät Sydneyn eteläpuolella sijaitsevasta Jervis Baysta 10–15 metrin syvyydestä kokonaisen tursaskaupungin.

Jervis Bay

© Google Maps

Tursaiden Atlantis

Tutkijat antoivat tursasyhteisölle nimen Octlantis – joka on yhdistelmä tursaan englanninkielisestä nimestä octopus ja veden alle vajonneesta Atlantiksen valtakunnasta.

Muutaman kymmenen neliömetrin kokoinen kaupunki koostuu hiekkakasoista ja kotilonkuorista, ja siellä elää viitisentoista tursasta.

Tutkijat pystyivät selvittelemään tursaskaupungin arjen touhuja kymmenen tunnin videonauhoitteiden perusteella.

Tursaat kohtaavat toisiaan, elävät yhteisönä, viestivät toistensa kanssa, häätävät joukkoon kuulumattomia tursaita pois ja nahistelevat myös keskenään suojapaikoista.

Merkkejä sosiaalisesta käyttäytymisestä

Hankkeen tieteellinen johtaja David Scheel kertoi Quartz-julkaisun Ephrat Livnille, että tällainen käyttäytyminen on seurausta luonnonvalinnasta ja että se saattaa pitkälti muistuttaa selkärankaisten monimutkaista sosiaalista käyttäytymistä.

”Havainto viittaa siihen, että evoluutio saattaa tuottaa oikeissa oloissa hyvin samankaltaisia tuloksia hyvin erilaisissa eläimissä”, sanoo Scheel.

Yleensä tursaat kohtaavat toisiaan vain parittelun merkeissä ja lähtevät sen jälkeen taas omille teilleen. Tutkijat haluavatkin selvittää, miksi tursaat ovat kokontuneet tällaiseen yhteisöön ja onko kyseessä kenties ikiaikainen ilmiö, joka on havaittu vasta nykyteknologian avulla.