Daniel Heuclin/Nature Picture Library
Etruskipäästäinen ja oksia

Top 5: Mikä on maailman pienin nisäkäs?

Tunnetusti sinivalas on maailman suurin nisäkäs ja afrikannorsu kookkain maanisäkäs. Mitkä nisäkkäät ovat maailman pienimpiä?

1. Etruskipäästäinen – 1,8 grammaa

Etruskipäästäinen
© Shutterstock

Etruskipäästäisiä elää Euroopasta ja Pohjois-Afrikasta Kaakkois-Aasiaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Alle neljän sentin pituinen hyönteissyöjä tarvitse ravintoa kaksi kertaa oman painonsa verran vuorokaudessa. Myös isoja hyönteisiä saalistavalla lajilla on nopea syke: yli 1 500 lyöntiä minuutissa.

2. Kimalaislepakko – 2,0 grammaa

Kimalaislepakko
© Dr. Merlin D. Tuttle/Photoresearchers/Ritzau Scanpix

Myös siankuonolepakoksi kutsuttu 3,2 senttiä pitkä laji ei ole paljon kimalaista isompi. Sitä esiintyy Myanmarin ja Thaimaan luolissa enintään 500 yksilön ryhminä. Lentävä hyönteissyöjä käy luolan ulkopuolella vain saalistamassa puoli tuntia aamuin illoin.

3. Pakistaninpikkujerbo – 3,8 grammaa

Pakistaninpikkujerbo
© Depositphotos

Pakistanilainen hyppyrottalaji on 4,4 senttiä pitkä vipeltäjä, jota on vaikea havaita ja saada kiinni. Se tekee pitkillä takajaloillaan metrisiä loikkia aavikolla ja tasapainottaa ilmalentoa 8 sentin pituisella hännällään.

4. Pussipäästäinen – 4,3 grammaa

Pussipäästäinen
© Jiri Lochman/Nature Picture Library

Vain kuusisenttisestä australialaisesta pussipäästäisestä tekee erikoisen se, että sen pää on hyvin litteä. Kallo on siis leveä ja matala: sillä on korkeutta 3–4 millimetriä. Laji onkin sopeutunut etsimään ravintoa maan halkeamista.

5. Kääpiöhiiri – 7,5 grammaa

Kääpiöhiiri
© Shutterstock

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa esiintyvä 5,5 senttiä pitkä jyrsijälaji viihtyy kuivilla seuduilla ja tyydyttää janonsa erikoisesti. Kääpiöhiiri kasaa illalla pikku kiviä luolansa suulle, jotta niille tiivistyisi yöllä ilman kosteutta. Aamulla hiiri nuolee kasteen.