Top 10: maailman vaarallisimmat eläimet

Tieteen Kuvalehti pani 10 ihmiselle vaarallisinta eläintä järjestykseen. Oletko samaa mieltä? Osallistu äänestykseen!

Malariahyttynen

Olemme koonneet kuolonuhrien määrän perusteella listan kymmenestä ihmiselle vaarallisimmasta eläimestä.

Oletko samaa mieltä? Osallistu äänestykseen tästä

Tässä esittely Top-10-listan ykkösestä. Lue lisää ihmiselle vaarallisista lajeista ja lataa sivun alareunan linkistä koko juttu:

Malariasääski

Uhreja vuodessa: 1,5 miljoonaa Maailman tappavin eläin on puolitoista senttiä pitkä ja painaa enintään 2,5 milligrammaa. Kun malariasääski imee verta ihmisestä, se voi tartuttaa uhriinsa Plasmodium-loisen, joka aiheuttaa malarian.

Joka vuosi 270 miljoonaa - joidenkin arvioiden mukaan jopa 500 miljoonaa - ihmistä saa malariatartunnan. Heistä noin 1,5 miljoonaa kuolee. Uhreista 90 prosenttia on pikkulapsia. Malarialoinen tarttuu malariaa sairastavan ihmisen verestä naarashyttyseen.

Kun hyttynen pistää seuraavaa ihmistä, loinen siirtyy sen syljen mukana uuteen uhriin, jonka verenkierrossa se lisääntyy. Malariaa levittävät monen eri lajin hyttyset. Suurin osa lajeista elää trooppisen ja subtrooppisen vyöhykkeen maissa, mutta ilmastonmuutoksen seurauksena niiden esiintymisalue voi laajeta pohjoisemmaksi.

9 muuta ehdokasta

Vain tilaajille: Lue lisää listan yhdeksästä muusta ehdokkaasta. Lataa tästä Tieteen Kuvalehden 8/2013 artikkeli pdf-tiedostona.