Tappajaetana voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen

Suomeenkin jo ehtineet niin sanotut tappajaetanat eli espanjansiruetanat jättävät jälkeensä bakteeripitoista limaa, joka voi olla vaarallista sekä ihmisille että eläimille.

Tappajaetana

Kuinka vaarallinen tappajaetana on?

Punaruskeat tappajaetanat ovat uhka niin puutarhoille kuin kastemadoille ja muillekin etanalajeille.

Espanjansiruetana kantaa haitallisia bakteereita, kuten kolibakteereita, ja koirille erittäin vaarallisia keuhko- ja sydänmatoja.

Norjalaisen eläinlääketieteen tutkimuslaitoksen tekemä tutkimus paljasti, että etanat sisältävät usein myös suuria määriä listeriabakteeria, joka voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen tai keskenmenon sekä ihmisellä että eläimillä.

Tappajaetana liikkuu epätavallisen nopeasti

Lajitovereitaan syövä tappajaetana on piinannut Pohjois-Eurooppaa 1970-luvulta asti. Se lienee peräisin Etelä-Euroopasta. Sen käyttäytymisestä ei vielä tiedetä paljon, ja sitä on vaikeaa erottaa geneettisesti rauhallisemmista musta- ja punasiruetanoista.

Vaikka se liikkuu parhaimmillaan 10–12 metriä tunnissa, se on etananvauhdiksi epätavallisen paljon. Se munii jopa 400 munaa pääasiassa syksyisin. Munat kuoriutuvat noin 30 päivän kuluttua, minkä jälkeen poikaset voivat talvehtia. Suomessa täysikasvuiset etanat kuolevat yleensä lokakuussa.

Espanjansiruetanan viholliset, kuten sammakot, siilit ja mäyrät, eivät pysty pitämään sen kantaa kurissa.

Tappajaetana pitää lämpimästä keväästä

Jos etanan munat tai poikaset pysyttelevät koloissa ja lehti- tai kompostikasoissa, joiden lämpötila ei laske kolmen pakkasasteen alapuolelle, ne selviävät talvesta hyvin, sillä niiden elimistö tuottaa soluja suojelevaa glukoosia.

Jos talvi on lauhkea, tappajaetanoita voi siksi ilmaantua yhtäkkiä suuria määriä tekemään tuhoja puutarhoissa.

Norjalaisen eläinlääketieteen tutkimuslaitoksen tutkimuksen mukaan etanat kantavat usein listeriabakteeria, vaikkakin vähäisiä määriä. Listeria voi aiheuttaa ihmisillä ja eläimillä aivokalvontulehduksia ja keskenmenoja, mutta sairastumisen aiheuttaa yleensä vasta suuri määrä bakteereja.

Miten tappajaetana tapetaan?

Miten tappajaetana sitten saadaan hengiltä? Niiden määrää voi pienentää tehokkaasti keräämällä niitä iltaisin kosteista paikoista ja hakkaamalla ne palasiksi tai kaatamalla niiden päälle kiehuvaa vettä.

Puutarhaan voi myös levittää nestettä, joka sisältää sukkulamatoihin kuuluvia etanoiden loisia, joita etanoiden lima houkuttelee. Loiset tunkeutuvat etanoiden sisään hengitysaukkojen kautta, minkä jälkeen ne syövät etanoiden kudoksia ja tartuttavat niihin bakteereja. Etana kuolee loiseen muutamassa viikossa.

Tappajaetana on kannibaali

Loisia voi levittää esimerkiksi salaatinlehtiin ja kurkunviipaleisiin ja käyttää niitä syöttinä. Kun tappajaetana kuolee, muut tappajaetanat syövät sen ja saavat myös tartunnan.

Etanoita voi myös pyydystää olutansoilla tai rautafosfaattia sisältävillä syöteillä, jotka tappavat etanat.

Viihdyttävää ja opettavaista lukemista koko perheelle

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.