Nola on kuollut: Zairenleveähuulisarvikuonoja on vain KOLME maailmassa

Maailmasta katosi 1 800 kiloa painanut harvinainen zairenleveähuulisarvikuono, kun Nola kuoli viime sunnuntaina. Nyt jäljellä on vain kolme yksilöä. Vartijat suojelevat niitä koko ajan.

Zairenleveähuulisarvikuono Nola top

Maailman neljänneksi viimeinen zairenleveähuulisarvikuono kuoli leikkauksen jälkeen Yhdysvalloissa San Diegon safaripuistossa.

41-vuotias sarvikuononaaras Nola leikattiin, koska sen lautasilla ollut paise oli tulehtunut. Leikkaus sujui hyvin, mutta sen jälkeen Nola lopetti syömisen. Lopulta muhkea naaras oli pakko lopettaa.

Tutustu Nolaan. Tässä naaras oli vielä voimissaan San Diegon safaripuistossa.

”Olemme järkyttyneitä menetyksestä”, lukee San Diegon safaripuiston Facebook-sivulla. Ja suruun on syytä. Maailmassa on nyt jäljellä enää vain kolme zairenleveähuulisarvikuonoa – ja hedelmällisiä naaraita ei ole enää ainuttakaan.

Zairenleveähuulisarvikuono on isosarvikuonon toinen alalaji (Ceratotherium simum cottoni), toinen on etelänleveähuulisarvikuono (Ceratotherium simum simum).

Sarvikuono on sukupuuton partaalla

Kolme hengissä olevaa zairenleveähuulisarvikuonoa elävät Ol Pejeta -luonnonsuojelualueella Keniassa. Urokselta on sahattu sarvi pois, jotta salametsästäjät jättäisivät sen rauhaan. Aseelliset vartijat suojelevat harvinaisia sarvikuonoja vuorokauden ympäri.

Maailman viimeinen zairenleveähuulisarvikuonouros elää vartioituna ilman sarvea. Kuva: Twitter//Ol Pejeta Conservancy

Zairenleveähuulisarvikuonon kanta on kutistunut nopeasti vuodesta 1960 alkaen. Tuolloin niitä eli Afrikan keskiosissa noin 2 000 yksilöä.

Salametsästäjien luodit ovat verottaneet kantaa rajusti, sillä muun muassa Aasian markkinoilla sarvikuonon sarvet ovat olleet haluttuja. Sarvia nimittäin käytetään perinteisissä lääkkeissä.

Zairenleveähuulisarvikuono vielä toiveissa

Nolan kuolemasta ja kannan minimaalisuudesta huolimatta San Diegon safaripuisto elättelee yhä toivetta saada zairenleveähuulisarvikuonon poikanen. Eläintarha on panostanut 1,5 miljoonaa euroa hedelmöityshankkeeseen, jonka on määrä pelastaa laji.

Eläintarha toivoo saavansa viimeisestä Keniassa elävästä zairenleveähuulisarvikuonouroksesta käyttökelpoista siemennestettä, jolla voitaisiin hedelmöittää nyt jo kuolleen naaraan munasoluja.

Safaripuisto säilyttää viime vuoden heinäkuussa kuolleen Nabire-naaraan munasoluja ”Frozen Zoo” -hankkeessa. Uroksen siemenneste on kuitenkin varsin heikkolaatuista, joten hankkeen menestys ei ole varmaa.

Keinohedelmöitys on ainoa keino saada maailmaan vielä zairenleveähuulisarvikuonon poikasia. Kuva: Wikimedia

Jos hanke onnistuu, alkio siirretään zairenleveähuulisarvikuonon sukulaisen etelänleveähuulisarvikuononaaraan kohtuun. Etelänleveähuulisarvikuonoja on maailmassa vielä 20 000 yksilöä.

Kaikki sarvikuonolajit tähtäimessä

Zairenleveähuulisarvikuono ei ole salametsästäjien ainoa kohde, vaan kaikki sarvikuonolajit ovat vaaravyöhykkeellä. Turvaa kaipaavat isosarvikuonon alalajien lisäksi intiansarvikuono, pikkusarvikuono, indokiinansarvikuono ja pensassarvikuono. Lue lisää artikkelista: