Voiko neitsyt synnyttää?

Raamattu kertoo Marian olleen neitsyt, kun hän synnytti Jeesuksen. Onko se todellisuudessa mahdollista? Voiko neitsyt synnyttää?

Neitsyt synnyttää 18/2014

Neitseellinen lisääntyminen ei ole mahdollista ihmisillä

Raamatun tarina Marian raskaaksi tulemisesta ilman miestä ei vastaa lääketieteen käsitystä. Neitseellistä lisääntymistä ei ole havaittu ihmisillä eikä muilla nisäkkäillä, mutta kaloilla, sammakkoeläimillä, matelijoilla ja selkärangattomilla se on yleistä.

Neitseellisessä lisääntymisessä eli partenogeneesissä naaraan munasolu alkaa jakaantua ja kehittyä sikiöksi ilman siittiön vaikutusta. Syntyvä yksilö on aina geeneiltään kopio emostaan. Siitä voi olla haittaa, sillä se heikentää kannan geneettistä muuntelua ja sopeutumiskykyä.

Kolme eläintä pystyy neitseelliseen lisääntymiseen

Seuraavat kolme eläintä ovat todistettavasti onnistuneet lisääntymään ilman seksiä:

? KOMODONVARAANI: Vuonna 2006 kahdessa brittiläisessä eläintarhassa kuoriutui komodonvaraanin poikasia hedelmöittymättömistä munista.

? VASARAHAI: Vuonna 2001 yhdysvaltalaisessa eläintarhassa syntyi vasarahai, jonka emo ei ollut ollut tekemisissä koiraan kanssa. Ilmiötä ei ollut aiemmin havaittu hailla.

? BOAKÄÄRME: Vuonna 2010 USA:ssa vankeudessa elänyt yksinäinen boanaaras tuotti kaksi poikuetta. Dna-analyysi vahvisti, että poikaset olivat saaneet alkunsa ilman isää.

Kuvat: Wikimedia

Neitsyt synnyttäjänä ei ole ainoa keino

Eläimet tekevät kaikkensa varmistaakseen lisääntymisen – ne voivat vaihtaa sukupuolta tai huijata toisen osapuolen seksiin. Lue lisää artikkelistamme: