Tarkkaile lätäkköjen pikkupetojen elämää

Pienimmässäkin lätäkössä pedot vaanivat saaliitaan yhtä ahnaasti kuin leijonat savannilla. Voit helposti vangita näitä pikku hirviöitä ja tarkastella niiden elämää läheltä.

Sukeltajakuoriaisen toukat yrittävät napata kiinni kaiken, mikä ui niiden läheisyyteen.

© Alamy/ImageSelect

Aivan kotitienoillasi vilisee puroissa, joissa ja järvissä pikku eliöitä – ja niitä taas vaanivat ahnaat pedot.

Sudenkorennon toukka laukaisee pitkän leukansa esiin kuin harppuunan, ja verenhimoiset iilimadot uivat sorsan sieraimiin tai suuhun ja pureutuvat kiinni sieraimen seinämään tai nieluun. Sammakontoukat pistelevät poskeensa omia sisaruksiaan, jos muuta ravintoa on niukasti.

Kerääminen: käytä haavia ja vatia

Vedä haavia veden läpi ja kerää näyte valkoiseen vatiin tarkasteltavaksesi. Useimmat pikku eliöt eivät tästä vahingoitu.

Muista kuitenkin, että sammakot ovat rauhoitettuja, joten niiden kehitystä saa tarkkailla vain luonnossa. Pane muistiin, missä olet nähnyt sammakonkutua.

Sammakko munii munaryppäitä eli kutua (alhaalla). Konnien munat (ylhäällä) ovat nauhassa.

© Arterra/Getty Images

Kasvatus: pane saalis akvaarioon

Useimmat lammikoiden lajit viihtyvät myös akvaariossa, ja niitä voi ruokkia kalanruoalla.

Pidä tapahtumien kulkua tarkkaan silmällä. Jos nimittäin mukana on yksikin sudenkorennon tai sukeltajakuoriaisen toukka, voi käydä niin, että akvaariossasi on pian enää yksi varsin pulskaksi ruokittu toukka.

Luonnossa voit tarkkailla, miten sammakonkudusta kuoriutuu nuijapäitä muutamassa viikossa.

Valokuvaus: käytä makrolinssiä

Tavallisen älypuhelimen kamerallakin saa pikku eläimistä hienoja kuvia, kun asetat linssin päälle muutaman kympin hintaisen makrolinssin.

Otukset kannattaa siirtää kuvauksen ajaksi pieneen kuvausakvaarioon, jotta ne eivät pääse uiskentelemaan liian laajalla alueella.