Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet - Selviytyminen

Sarvet aseina ja urosten koristeina

Sarvipäiset eläimet ovat yleensä kasvinsyöjiä, joten ne eivät käytä sarvia saalistukseen. Miksi siis esimerkiksi sarvikuonolla on sarvi?

Sarvipäiset nisäkkäät ovat todella poikkeuksetta kasvinsyöjiä, joten sarvesta ei ole suoranaista hyötyä ravinnon hankkimisessa. Yleensä eläimet käyttävät sarviaan aseena tai koristeena. Ne ovat myös sukupuoliominaisuus. Yleensä urosten sarvet ovat suuremmat kuin naaraiden, ja monien lajien naarailla ei ole sarvia lainkaan. Suurten sarvien kasvattaminen ja kantaminen vaativat paljon energiaa ja ovat merkki uroksen terveydestä ja elinvoimaisuudesta. Naaraat suosivat kumppania valitessaan usein juuri suurisarvisia uroksia. Siksi esimerkiksi hirvihärän sarvet ovat komeimmillaan juuri kiima-aikaan alkusyksyllä. Aseena sarvea käytetään sekä hyökkäykseen että puolustukseen. Sarvikuonokin käyttää sarveaan useimmiten keskinäisissä kahinoissa. Jos naarasseuraa etsivä uros eksyy toisen uroksen reviirille, seurauksena voi olla yhteenotto. Ensin ne uhkailevat toisiaan niittämällä kasveja sarvellaan keinuttamalla päätään puolelta toiselle. Sitten vuorossa on usein miekkailu sarvilla. Toisinaan kamppailu menee niin pitkälle, että toinen ottaa vauhtia ja iskeytyy sarvi edellä vastustajan päähän.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota