Shutterstock
Jääkarhu, jäälautta, ravinto

Nälkäiset jääkarhut kivittävät mursut kuoliaaksi

Uusi tutkimus vahvisti vanhan myytin: jääkarhut osaavat käyttää aseita saalistaessaan.

Jääkarhu on maailman kookkain maalla elävä eläin, mutta arktisissa oloissa selviytymiseen tarvitaan koon lisäksi ilmeisesti muitakin apuja. Tähän asti myyttinä pidetty tarina, jonka mukaan jääkarhu turvautuu aseisiin saalistaessaan, näyttääkin nyt olevan totta.

Puolitoista tonnia painava mursu on normaalioloissa liian suuri saalis jopa täysikasvuiselle jääkarhulle, joka painaa korkeintaan noin 500 kiloa.

VIDEO: Katso, miten jääkarhu hyökkää itseään kookkaamman mursun kimppuun

© BBC Earth

Jotkin jääkarhuyksilöt ovat kuitenkin kehittäneet erityisen saalistusmenetelmän. Ne tappavat valtavan saaliinsa heittämällä isoja jäälohkareita mursun päähän.

Inuiitit ovat kertoneet jääkarhujen uskomattomasta saalistusmenetelmästä jo vuosisatojen ajan, mutta tutkijat ovat pitäneet kertomuksia vain kansanuskomuksena, kunnes yksi tutkijaryhmä päätti paneutua asiaan tarkemmin.

Tutkijat keräsivät vanhat tarinat ja tuoreet silminnäkijäkertomukset saalistusmenetelmästä sekä havainnot eläintarhoista, joissa jääkarhujen on todettu käyttävän työkaluja päästäkseen käsiksi ruokaan.

jääkarhu, kivi, mursu

Inuiitit ovat vuosisatojen ajan kertoneet tarinoita siitä, miten jääkarhut saattavat käyttää kiviä tai jäälohkareita saalistuksessaan, mutta juttuja on pidetty perättöminä.

© Charles F. Hall/Library of Congress

Tutkijoiden työn tulos voidaan tiivistää näin: Jääkarhut kykenevät käyttämään aseita apuna saalistuksessa, mutta tähän mennessä ainoa todiste siitä on videopätkä, jossa jääkarhu heittää jäälohkareen hyljettä päin.

Jääkarhuilla on suuret aivot, mutta niiden älykkyydestä on vain vähän tieteellisiä tutkimuksia.

VIDEO: Jääkarhu kuvasi itse, miten se hyökkäsi hylkeen kimppuun jäälohkare aseenaan

© USGS