Shutterstock
Brasilianvaeltajahämähäkki läheltä

Mikä on maailman myrkyllisin eläin?

Maailman myrkyllisimmän eläimen myrkky riittää tappamaan 10 ihmistä, ja se voi myrkyttää sinut yhdellä kosketuksella.

Maailman myrkyllisimmät eläimet

Eläin, jolla on maailman voimakkain myrkky, on pieni mutta ei suinkaan harmiton sammakko, joka elää Väli- ja Etelä-Amerikassa. Sammakko ei pistä eikä pure, vaan se erittää myrkkyä ihonsa läpi. Sammakkoa ei siis kannata koskea, sillä sen myrkky on vaarallista, jos sormessa sattuu olemaan pienikin haava.

Ohessa esitellään viisi maailman vaarallisinta eläintä järjestyksessä sen mukaan, kuinka suuri myrkkymäärä riittää tappamaan noin 70-kiloisen ihmisen:

 • Kultanuoli
 • Aavikkotaipaani
 • Keilakotilot
 • Brasilianvaeltajahämähäkki
 • Pallokalat

Mitä pienempi luettelossa mainittu myrkkyannos on, sitä tehokkaammin myrkky vaikuttaa. Jokin luetteloon kuuluva eläin voi hyvinkin sisältää niin paljon myrkkyä, että se tappaa useampia ihmisiä kuin se eläin, jonka myrkky on tehokkainta.

Lue maailman myrkyllisimmistä eläimistä tästä artikkelista.

Kultanuoli

Kultanuoli on maailman myrkyllisin eläin

Kultanuoli

Kultanuolen silmiinpistävä väri varoittaa saalistajia.

© Shutterstock
 • Tieteellinen nimi: Phyllobates terribilis
 • Elinpaikka: Väli- ja Etelä-Amerikka
 • Koko: Noin 5,5 cm
 • Tappava annos: 0,14 mg

Nuolimyrkkysammakoita on monta eri lajia. Kullakin on oma loistavanvärinen ulkomuotonsa, joka on sormenjälkien tavoin ainutlaatuinen.

Myrkyllisin nuolimyrkkysammakko – ja maailman myrkyllisin eläin – on Kolumbian sademetsissä elävä kultanuoli. Yhden ainoan sammakon sisältämä myrkky riittää tappamaan 10 ihmistä.

Värikäs nuolimyrkkysammakko ei pyri kätkemään myrkyllisyyttään. Sen voimakkaat värit lähettävät myrkyllisyydestä selkeän viestin mahdollisille vihollisille.

Nuolimyrkkysammakko on hyvä esimerkki sanonnasta ”sitä olet, mitä syöt”. Kultanuoli ei nimittäin itse tuota myrkkyään, vaan saa sen syömällä myrkyllisiä kovakuoriaisia. Myrkky ei vaikuta itse sammakkoon, vaan myrkky kerääntyy sen ihoon.

Jos kultanuoliyksilö ei esimerkiksi tarhaoloissa saa myrkyllisiä kovakuoriaisia sisältävää ravintoa, se ei itsekään ole myrkyllinen.

Haluatko tietää lisää myrkyistä? Tässä on lista maailman myrkyllisimmistä aineista.

Aavikkotaipaani

Aavikkotaipaani on maailman myrkyllisin käärme

Aavikkotaipaani

Vaikka aavikkotaipaani on äärimmäisen myrkyllinen, kuolemantapauksia sattuu harvoin, koska sille on kehitetty tehokas vastamyrkky.

© Shutterstock
 • Tieteellinen nimi: Oxyuranus microlepidotus
 • Elinpaikka: Australia
 • Koko: Jopa 1,7 metriä
 • Tappava annos: 1,8 mg

Australian sisäosissa elävä aavikkotaipaani on maailman myrkyllisin käärme. Se puree nopeasti ja täsmällisesti, ja jo yhden aavikkotaipaanin pureman sisältämä myrkky riittäisi tappamaan 100 ihmistä.

Aavikkotaipaanin myrkky sisältää muun muassa neurotoksiineja eli hermomyrkkyjä, jotka vaikuttavat hermojärjestelmään, ja hemotoksiineja eli verimyrkkyjä, jotka tuhoavat punaisia verisoluja. Yhdessä niistä muodostuu vaarallinen koktaili, joka voi johtaa vakaviin munuais- ja hengitystieongelmiin.

Lue lisää maailman myrkyllisimmistä käärmeistä.

Keilakotilot

Keilakotiloita ei pidä kerätä merenpohjasta

Keilakotilot

Keilakotilot ovat liian hitaita saadakseen saaliin kiinni ilman katalia temppuja. Siksi ne huumaavat kalat insuliinilla, ennen kuin ne nappaavat ja syövät ne.

© Shutterstock
 • Tieteellinen nimi: Conus spp.
 • Elinpaikka: Trooppiset meret
 • Koko: Jopa 4 cm
 • Tappava annos: 3,5 mg

Keilakotilo voi näyttää harmittomalta, mutta sen hienon kuoren sisään kätkeytyy tehokas tappaja. Keilakotilo on nimittäin niin myrkyllinen, että yksi kotilo voi periaatteessa tappaa 700 ihmistä.

Myrkyllisimmillä kaikkiaan noin 500:sta eri keilakotilolajista on 30 ihmishenkeä omallatunnollaan.

Jos sukeltelee trooppisissa merissä, kannattaa olla hyvin tarkka siitä, mitä kotiloita kerää pohjasta.

LUE MYÖS: Tässä ovat Suomen vaarallisimmat eläimet

VIDEO: Katso, miten keilakotilo toimii

Jos keilakotilo pääsee pistämään ihmistä, tämän täytyy hakeutua välittömästi hoitoon. Kotilon hermomyrkky voi halvaannuttaa kehon ja tappaa ihmisen muutamassa tunnissa.

Keilakotilo käyttää lisäksi insuliinia hämmentääkseen saaliinsa. Erittämällä insuliinia veteen keilakotilo sekoittaa kalojen paikantajua niin, että ne on helpompi saalistaa syötäväksi.

Haluatko tietää lisää eläimistä? Lue juttu maailman vaarallilsimmista eläimistä tai myrkyllisimmistä hämähäkeistä.

Brasilianvaeltajahämähäkki

Brasilianvaeltajahämähäkki on myrkyllinen ja aggressiivinen

Brasilianvaeltajahämähäkki

Brasilianvaeltajahämähäkki ei kudo verkkoa. Sen sijaan se hiiviskelee ympäriinsä yössä jahtaamassa ravintoa.

© Shutterstock
 • Tieteellinen nimi: Phoneutria nigriventer
 • Elinpaikka: Brasilia
 • Koko: Jopa 15 cm
 • Tappava annos: 9,4 mg

Brasilianvaeltajahämähäkki on maailman vaarallisimpia hämähäkkejä, eikä se epäröi purra, jos se tuntee olonsa uhatuksi.

Vuonna 2006 rekisteröitiin peräti 2 700 brasilianvaeltajahämähäkin puremaa, mutta ei yhtään kuolemantapausta. Se johtuu siitä, että hämähäkille on kehitetty tehokas vastamyrkky.

Brasilianvaeltajahämähäkin myrkky on niin tehokasta, että yksittäinen purema riittää tappamaan ihmisen. Vuodesta 1903 on 15 ihmistä kuollut sen puremaan.

Brasilianvaeltajahämähäkin myrkky on neurotoksista. Se sisältää muun muassa histamiinia ja serotoniinia, jotka iskevät hermoston kimppuun.

Hämähäkin purema aiheuttaa kovaa kipua, vapinaa, sykkeen kiihtymistä, hikoilukohtauksia, vilunväristyksiä, oksentelua ja pahimmassa tapauksessa šokin.

LUE MYÖS: Tutustu maailman rumimpiin eläimiin – ja äänestä suosikkiasi

Pallokalat

Pallokalat ovat hengenvaarallista herkkua

Pallokalat

Pallokala pystyy nopeasti täyttämään kehonsa vedellä ja muuttumaan tavallisen kalan näköisestä ikään kuin täyteen puhalletuksi palloksi.

© Shutterstock
 • Tieteellinen nimi: Tetraodontidae
 • Elinpaikka: Trooppiset meret
 • Koko: Jopa 15 cm
 • Tappava annos: 25 mg

Pallokaloja on kuutta eri lajia. Ne kaikki pullistavat itsensä suureksi palloksi, jos ne tuntevat olonsa uhatuksi. Tämä nopea manööveri on viesti mahdollisille vihollisille siitä, että niiden pitää pysyä kaukana – ja siihen on hyvä syy.

Pallokalat sisältävät nimittäin vaarallista tetrodotoksiinia, joka voi halvaannuttaa kehon. Yhdessä pallokalassa saattaa olla niin paljon myrkkyä, että se riittää tappamaan 30 ihmistä.
Tappavasta myrkystään huolimatta pallokala on Japanissa suurta herkkua. Fugu-nimellä tunnetun aterian valmistamiseen vaaditaan ammattitaitoiselta sushikokilta vielä kolmen vuoden lisäkoulutus.

Arvioiden mukaan pallokalan aiheuttamaan myrkytykseen kuolee joka vuosi noin 50 ihmistä.