Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jättiläiskilpikonna teki paluun

Biologit ovat löytäneet elävän kilpikonnanaaraan, joka edustaa sukupuuttoon kuolleeksi luultua lajia. Löytö antaa uutta toivoa siitä, että laji saadaan säilymään.

Rodrigo BUENDIA/AFP/Ritzau Scanpix

Galápagossaariin kuuluvasta Fernandinasta löytyi jättiläiskilpikonna, jonka lajin luultiin hävinneen 115 vuotta sitten.

Kilpikonna löydettiin vuonna 2019. Nyt Yalen yliopiston tutkijat ovat julkistaneet kilpikonnan dna-tulokset. Kyseessä on Chelonoidis phantasticus -lajin jättiläiskilpikonna, josta edellinen havainto on vuodelta 1906.

Yksilö on naaras, ja toiveena on löytää sille lajitovereita. Jos etsinnät johtavat tuloksiin, lajin sukupuutto saatetaan vielä peruuttaa.

Pitkään luultiin, että jättiläiskilpikonnat kehittyivät saarissa, joissa niillä ei ollut vihollisia eikä kilpailijoita. Uusi fossiileihin perustuva sukupuu osoittaa luulon kuitenkin vääräksi.

Jättiläiskilpikonnien kehitys ei ole edennyt suoraviivaisesti, vaan niitä on ollut eri aikoina ja syntynyt Afrikassa, Aasiassa ja Amerikassa.

Jättiläiskilpikonnat syntyivät mantereilla. Pitkään luultiin, että jättiläiskilpikonnat kehittyivät saarissa, joissa niillä ei ollut vihollisia eikä kilpailijoita. Uusi fossiileihin perustuva sukupuu osoittaa luulon kuitenkin vääräksi.

© Markus Scholz/MLU

2 nopeaa kilpikonnista

 • Yksinäinen Yrjö oli Chelonoidis abingdoni -alalajin viimeinen edustaja. Yrjö kuoli noin satavuotiaana.

  © COLLART Hervé/Sygma/Getty Images

  Suurilla kilpikonnilla on superperimä

  Noin 100-vuotiaana vuonna 2012 Pintan saaressa kuolleen Yksinäisen Yrjön perintötekijöiden kartoitus paljasti, että tämä galápagoksenjättiläiskilpikonnan alalajin viimeinen edustaja oli geneettisesti valioyksilö.

  Sen immuunijärjestelmä korjasi tehokkaasti dna-vaurioita ja hillitsi syöpäsolujen kasvua.

 • Gofferikilpikonnan koloissa elää yli 360 muuta eläinlajia.

  © Alamy/ImageSelect

  Tutkijoiden kasvatit vahvistavat kantaa

  USA:ssa Georgian osavaltiossa on onnistuttu lisäämään kasvatetuilla poikasilla gofferikilpikonnien määrää luonnossa.

  Tutkijoiden keräämistä 145 munasta kuoriutuneita yksilöitä hoidettiin vuoden verran ennen siirtoa elinympäristöön. 12 kuukauden kuluttua niistä oli elossa 70 prosenttia. Ja se on huippuluku.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota