Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jääkarhuperhe auringonlaskussa
© Shutterstock
Eläimet - Selviytyminen

Jääkarhu tekisi tuhoa Antarktiksessa

Selviytyisivätkö jääkarhut etelänavalla tai pingviinit arktisilla alueilla? Miten niiden siirtäminen vaikuttaisi luontoon?

Jääkarhut voisivat todennäköisesti hyvin Antarktiksessa, mutta ne järkyttäisivät sen ekologista tasapainoa vakavasti. Arktisilla alueilla ne käyttävät ravinnokseen pääasiassa hylkeitä ja erityisesti hylkeenpoikasia. Koska Antarktiksessa ei ole suurpetoja ja hylkeet synnyttävät siellä jäällä, ne olisivat jääkarhulle helppo saalis. Jääkarhut saisivat myös vaivatta kiinni pingviinejä, jotka pesivät maalla eivätkä kykene lentämään pakoon. Pingviinit ja hylkeet lisääntyvät melko hitaasti, joten jääkarhujen tulo alueelle voisi ajaa ne nopeasti sukupuuton partaalle. Pingviinit sen sijaan eivät menestyisi arktisilla alueilla yhtä hyvin. Niiden siirtä-mistä on kokeiltu kahdesti 1930-luvulla. 1936 kuningaspingviinejä laskettiin vapaaksi Pohjois-Norjassa neljällä alueella. Kaksi vuotta myöhemmin samoille seuduille vapautettiin kultatöyhtö- ja afrikanpingviinejä. Kokeilut päättyivät huonosti. Suurin osa pingviineistä menehtyi hyvin nopeasti, koska ne eivät pystyneet kilpailemaan ravinnosta etelänkiislojen ja muiden ruokkien kanssa. Pisimpään hengissä säilyi yksi kultatöyhtöpingviiniyksilö, joka eli kuusi vuotta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota