Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Voimakkaalla purennallaan ja vahvoilla niskalihaksillaan jääkarhu pystyy kiskomaan satakiloisen hylkeen jäälle.

© Rob Reijnen/Foto Natura/Minden Pictures/Getty Images
Eläimet - Selviytyminen

Jääkarhu on arktinen tappokone

Jääkarhu on arktisen alueen kiistaton kuningas. Erilaisten saalistustapojen hallinta tekee jääkarhusta yhden eläinmaailman julmimmista tappajista.

Vain yksi 20 saalistuksesta päättyy jääkarhun kannalta suotuisasti, mutta tämä paksuturkkinen metsästäjä ei anna koskaan periksi. Kun se kerran saa hampaansa isketyksi hylkeeseen, tulos on kaiken vaivan arvoinen.

Tehokkaan ruoansulatusjärjestelmänsä ansiosta jääkarhu pystyy ottamaan talteen 84 % syömästään proteiinista ja 98 % rasvasta. Esimerkiksi 55 kilon painoisesta norpasta riittää jääkarhulle ravintoa kahdeksaksi päiväksi.

Hylkeenmetsästys on vaativaa

Hylkeet pysyttelevät suurimman osan ajasta vedessä, mutta ajoittain niiden on pakko nousta jäälle lepäämään tai lisääntymään. Ja juuri silloin jääkarhu iskee.

Arktisen karhun pitää kuitenkin olla taitava metsästäjä, sillä hylje tähyilee kaiken aikaa vaaroja ja sen mainio hajuaisti paljastaa helposti jääkarhun olevan lähellä.

Hui, oliko takanani valtava jääkarhu?

Jääkarhu on viekas otus. Jos se havaitsee hylkeen olevan jäällä, se hiipii hitaasti ja huomaamatta sen luo.

Peto huolehtii siitä, ettei se mene hylkeen näkökenttään ja että tuuli on vastainen niin, ettei hylje voi haistaa petoa.

Kun jääkarhu on 15–30 metrin päässä, se ottaa nopean loppukirin ja iskee kyntensä hylkeeseen ennen kuin saalis ehtii luikahtaa takaisin veteen.

Jääkarhu vaanii hiljaa tuntikausia

Jos jääkarhu osuu hylkeen hengitysaukon kohdalle jäällä, se jää vaanimaan loputtoman kärsivällisesti. Hylkeillä on useita hengitysaukkoja, ja saattaa kulua päiviä ennen kuin ne palaavat tietyn aukon luo.

Jääkarhu ei voi muuta kuin odottaa, mutta sen tarkkaavaisuus ei saa herpaantua hetkeksikään, sillä hylje nousee hengittämään vain lyhyeksi aikaa. Sekunnin murto-osassa jääkarhun pitää ehtiä lyödä tassunsa jään läpi, iskeä kyntensä hylkeeseen ja kiskaista se jään päälle.

Kuutit ovat helpoin herkkupala

Jääkarhu ei turhia tunteile tunkeutuessaan lastenkamariin ja syödessään vauvahylkeen, kuutin, suoraan kehdosta. Keväällä naarashylje rakentaa jäälle lumikinokseen pesän, missä se synnyttää ja hoitaa poikastaan.

Jos jääkarhu haistaa hylkeen poikasen, se nousee takaraajoilleen ja hakkaa eturaajoillaan kinoksessa olevan pesän katon rikki.

Emohylje ehtii yleensä pakenemaan veteen jäässä olevan aukon kautta, mutta kuutti jää helposti jääkarhun saaliiksi.

Lue myös:

Selviytyminen

Jääkarhu tekisi tuhoa Antarktiksessa

0 minuuttia
Esiintyykö eläinkunnassa prostituutiota?
Selviytyminen

Eläimet hankkivat ruokaa prostituutiolla

1 minuuttia
Selviytyminen

Tämä on maailman sitkeähenkisimmän eläimen salaisuus

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota