Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Erittyykö eläimissäkin endorfiineja?

Endorfiineja erittyy sekä ihmisillä että eläimillä muun muassa kivun lievittämseksi mutta niillä on myös monia muitakin tehtäviä.

Shutterstock

Endorfiinit ovat niin sanottuja hyvän olon hormoneja, jotka auttavat ihmisiä ja muitakin eläimiä kestämään kipua ja ahdistusta. Niitä erittyy aivoissa muun muassa, kun eläin tai ihminen saa fyysisen vamman tai joutuu pakenemaan.

Endorfiinit paitsi lievittävät kipuja myös rentouttavat ja kohentavat mielialaa.

Endorfiineja erittyy kaikissa selkärankaisissa eläimissä. Sen sijaan selkärangattomien eli esimerkiksi hyönteisten ja nilviäisten hermosto ja hormonijärjestelmä on kehittymättömämpi, eikä niillä siksi erity näitä aineita.

Myös seksi ja etenkin fyysisesti rasittava liikunta saavat aivojen aivolisäkkeen tai hypotalamuksen tuottamaan endorfiineja.

Kauan kestävä liikunta, kuten pitkän matkan juoksu, voi vapauttaa aivoissa niin ison annoksen endorfiineja, että sitä kuvataan endorfiinihumalaksi.

Näin endorfiini vaikuttaa eläimiin

Kaikki selkärankaiset tuottavat endorfiinia. Ne käyttävät kipuja lievittävää ja rauhoittavaa hormonia erilaisiin tarkoituksiin.

Antaa mielihyvää

Kun apinat puhdistavat toistensa turkkia, aivoissa erittyvä endorfiini rentouttaa ja antaa mielihyvän tunteen. Samalla yhteenkuuluvuuden tunne vahvistuu.

Shutterstock

Lievittää pelkoa

Kun eläin joutuu pedon ahdistelemaksi, endorfiini lievittää ahdistetun kipuja ja pelkoa, jolloin se voi jatkaa pakoaan haavoittuneenakin.

Shutterstock

Hidastaa aineenvaihduntaa

Kun karhu menee talviunille, aivojen ja sisäelinten hapensaanti vähenee.

Elimet eivät kuitenkaan vahingoitu, koska endorfiini hidastaa solujen aiheenvaihduntaa ja vähentää siten hapen tarvetta.

Shutterstock

Lue myös:

Selviytyminen

Tämä on maailman sitkeähenkisimmän eläimen salaisuus

2 minuuttia
Esiintyykö eläinkunnassa prostituutiota?
Selviytyminen

Eläimet hankkivat ruokaa prostituutiolla

1 minuuttia
Selviytyminen

Kelluvan jäätikön alla on yllättäen elämää

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota