Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet - Selviytyminen

Eläinvanhemmat hylkäävät poikasensa vain hyvästä syystä

Jättääkö luonnonvarainen eläin jälkeläisensä, jos tämä on ollut tekemisissä ihmisen kanssa?

Luonnossa mikään ei yleensä tapahdu perusteettomasti. Esimerkiksi poikasen hylkäämiseen on aina hyvä syy, vaikka ihminen ei teon mielekkyyttä ymmärtäisikään. Mm. lintu voi lopettaa hautomisen, kun ihminen käy sen pesällä. Lintu tulkitsee ihmisen vierailun vaaralliseksi tungetteluksi, stressaantuu ja reagoi tilanteeseen äärimmäisellä tavalla. Linnun käytös on – lajin säilymisen kannalta tarkasteltuna – järkevää. Jos haudonta epäonnistuu, lintu on tuhlannut sekä aikaansa että energiaansa. Keskeyttämällä haudonnan lintu parantaa mahdollisuuksiaan saada elinvoimaisia jälkeläisiä. Luonnonvaraiset eläimet jättävät poikasensa mitä moninaisimmista syistä. Yksi yleisimmistä hylkäämiseen johtavista tekijöistä on vieras haju. Monien nisäkäslajien käytökselle on ominaista se, että ne tunnistavat omat ja vieraat hajun perusteella. Esimerkiksi ihmisten hoidossa olleet poikaset saattaa tulla torjutuiksi niitä pidelleistä henkilöistä tarttuneen vieraan hajun vuoksi. Osa linnuista ei tunnista varsinaisesti poikasiaan vaan paikan, jossa ne ovat. Ne pitävät kaikkia pesässä olevia yksilöitä jälkeläisinään, vaikka ne eivät olisikaan niiden poikasia. Siksi poikanen voidaan tilapäisesti poistaa pesästä ilman vaaraa, että se tulee hylätyksi. Sen sijaan poikanen, joka on joutunut pesän ulkopuolelle, jätetään oman onnensa nojaan.

Lue myös:

Esiintyykö eläinkunnassa prostituutiota?
Selviytyminen

Eläimet hankkivat ruokaa prostituutiolla

1 minuuttia
Komodo
Selviytyminen

Poikasten tappamisella mielekkäät syyt

1 minuuttia
Neitsyt synnyttää 18/2014
Selviytyminen

Voiko neitsyt synnyttää?

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota