Shutterstock

Australian ilmavoimat pelastivat koalat maastopaloilta

Australian maastopalot tuhoavat myös eläimiä ja kasveja. Kun kuusi vahingoittunutta koalaa piti evakuoida, Australian ilmavoimat saapuivat apuun.

Pelastusoperaatio | Australian ilmavoimat evakuoivat loukkaantuneet koalat

77 000 neliökilometriä – eli lähes Länsi-Suomen läänin kokoinen ala – on palanut Australiassa sitten viime lokakuun. Australian ilmavoimat evakuoivat pahoin loukkaantuneita eläimiä lentokoneilla ja veivät ne eläinlääkärien hoitoon.

Doug Gimesy/Nature Picture Library

Uhrit | Hidas pussieläin kiipeää kuolemaan

Koala voi liikkua vain 11 kilometriä tunnissa. Maastopalo taas etenee kaksi kertaa niin nopeasti, joten koalat eivät pääse liekkejä karkuun. Lisäksi koalat kiipeävät vaistonvaraisesti turvaan puihin, mikä vain pahentaa niiden tilannetta. Biologit arvioivat, että vähintään 30 000 koalaa on saanut surmansa.

Ricky Carioti/The Washington Post/Getty Images

Ensiapu | Paikalliset pelastajat hoitavat palovammoja

Koaloiden palovammoihiin laitetaan hydrogeeliä, joka viilentää ja helpottaa kipuja. Jos vammoja ei hoideta, koala ei voi kiivetä puuhun ja kuolee nälkään.

Doug Gimesy/Nature Picture Library

Evakuointi | Sotilaskoneet kuljettivat pahoin vammautuneita koaloita

Kuudella pahoin palaneella koalalla ei olisi ilman eläinlääkärin apua ollut selviytymismahdollisuuksia. Australian ilmavoimien C-27J Spartan -kuljetuskone suuntasi pahimmalle paloalueelle Mallacootaan. Koalat evakuoitiin 250 kilometrin päässä sijaitsevaan Melbournen eläintarhaan.

Doug Gimesy/Nature Picture Library

Erikoiskuljetus | Rauhallinen kuljetus

Lentomatkalla viisi koaloista oli kuljetuslaatikoissa. Laatikoissa on pimeää, rauhallista ja lämmintä, mikä ehkäisi eläinten stressaantumista. Eläintenhoitaja rauhoitteli yhtä nuorta koalaa.

Doug Gimesy/Nature Picture Library

Hoito | Hoitajat antoivat nuorille koaloille maitovalmistetta

Kun koalat saapuivat Melbournen eläintarhaan, niiden palovammoja hoidettiin monen päivän ajan. Ne saivat nestettä, kipulääkettä ja nuoret emonsa palossa menettäneet koalat saivat myös maitovalmistetta.

Jo-Anne McArthur/Nature Picture Library

Apuvoimat | Dronet pelastavat eläimiä

Monet paloissa loukkaantuneet koalat piileskelevät puunlatvoissa. Eläimiä etsitään ja niiden kuntoa arvioidaan dronen avulla. Siten huonoimmassa kunnossa olevat saavat apua ensiksi. Tuhoista huolimatta tutkijat eivät usko, että koala olisi vaarassa kadota – ainakaan vielä.

Doug Gimesy/Nature Picture Library