Shutterstock
Hund trænes

Rotu vaikuttaa koiran käytökseen häviävän vähän

Yli 18 000 koiran data paljasti, että rodulla on paljon pienempi merkitys koiran käytökseen kuin on luultu.

"Chihuahuat ovat uskollisia ja temperamenttisia, kun taas kultaisetnoutajat ovat luonteeltaan ystävällisiä ja leikkisiä."

Siitä, mitkä koirarodut ovat rauhallisimpia, aggressiivisimpia tai tottelevaisimpia, on olemassa monenlaisia oletuksia ja ennakkoluuloja. Ja koiran hankintaa harkitsevaa kehotetaan usein pohtimaan tarkkaan, minkärotuisen pennun hän valitsee.

Todellisuudessa rotu kertoo paljon vähemmän koiran käyttäytymisestä, kuin tähän asti on luultu.

Tämän osoittaa uusi tutkimus, jossa ryhmä Massachusettsin yliopiston tutkijoita kävi läpi yli 18 000 koiran tiedot ja yhdisti ne geenitutkimusten tuloksiin.

Haluatko tietää enemmän koirista? Lue artikkeli älykkäimmistä ja tyhmimmistä koirista TÄSTÄ!.

Rotu selittää vain 9 prosenttia

Tutkijat keräsivät sylki- ja verinäytteet 2 155 koiralta ja kartoittivat lemmikkien dna:sta tietynlaisiin persoonallisuudenpiirteisiin yhteydessä olevat geenimuunnokset.

Sen jälkeen he yhdistivät tulokset kyselyyn, jossa 18 385 koiranomistajaa vastasi sataan niin koiran kokoa ja väriä kuin sosiaalista käyttäytymistäkin käsittelevään kysymykseen.

Lopputulos oli, että koiran rotu selittää vain noin 9 prosenttia eläimen käyttäytymisestä.

Koira ulvoo

Tutkijat löysivät yhteyden tietyn geneettisen muunnoksen ja ulvomistaipumuksen välillä.

© Shutterstock

Tutkijat löysivät erityiset "ulvomisgeenit"

Tutkijat löysivät koirien perimästä kaikkiaan 11 aluetta, jotka liittyvät käyttäytymiseen. Esimerkiksi he pystyivät jäljittämään tietyltä genomin alueelta taipumuksen ulvomiseen.

Vahvin yhteys geenien ja käyttäytymisen väliltä löytyi huvittavasti perimästä alueelta, joka ihmisellä vastaa kognitiivisista kyvyistä mutta joka koirilla ilmeisesti kasvattaa todennäköisyyttä jäädä jumiin jonkin esineen, kuten huonekalun, taakse.